Daňovo-odvodové lži

Mantrou niektorých ekonómov je tvrdenie, že Slovensko kvôli vysokému daňovo-odvodovému zaťaženiu patrí medzi krajiny so zlým podnikateľským prostredím.

11.07.2017 11:00
debata (2)

Analytik Tomáš Meravý nedávno celú vec uviedol na pravú mieru, keď poukázal na to, že daňová záťaž podnikateľov u nás patrí medzi najnižšie z krajín OECD. Podľa neho tvrdenia o vysokom daňovo-odvodovom zaťažení podnikania sú deformované nesprávnym uhlom pohľadu. Slovensko má také nelichotivé hodnotenie iba preto, že u nás väčší podiel odvodov z pracovných príjmov platia firmy (35,20 % z hrubej mzdy) a menej samotní zamestnanci (13,40 %).

Hrubá mzda a odvody tvoria celkovú cenu práce. Jej porovnaním medzi štátmi zistíme, že naša pracovná sila je stále lacná, aj keď posledné údaje hovoria, že v 1. štvrťroku 2017 stúpla priemerná mzda na Slovensku na viac ako 1 040 eur v hrubom. To v čistom zodpovedá sume 790 eur, resp. pre firmu predstavuje celkovo s odvodmi (superhrubú mzdu) 1 406 eur. Ak však ide o zamestnanca so 450-eurovou hypotékou a nákladmi na bývanie 150 eur, potom štvorciferná suma hrubej mzdy v realite už vyzerá inak.

Nahradenie hrubej mzdy nezmyslom v podobe superhrubej mzdy poradil kedysi našim susedom v ČR Richard Sulík, aby štát mohol vykazovať formálne nižšie percento odvodov a zároveň tlmil prípadné tlaky zamestnancov na zvyšovanie miezd. Veď na výplatnej páske (nie na svojich účtoch v banke) zrazu uvideli viac. Zavedenie superhrubej mzdy a vízia zavedenia odvodového bonusu prezentovaná niektorými politikmi by bola doslovnou skazou našej ekonomiky. Jej výsledkom by bolo platenie dane aj z odvodov poistného vrátane platenia dane z príspevkov na dôchodkové sporenie. Predprípravu na to, aby sa každý o seba postaral radšej sám, predviedli uvedení politickí kúzelníci v roku 2011, keď zrušili daňovú úľavu na príspevky do tretieho piliera…

Podľa Tomáša Meravého lži o vysokom daňovo-odvodovom zaťažení na Slovensku treba zaradiť do roviny dlhodobých snáh úzkej vrstvy rentierov a oligarchov o masírovanie verejnej mienky. Tým sa nepáči ani to, že štát od roku 2017 zrušil stropy pre platenie zdravotných odvodov (tzv. maximálne vymeriavacie základy), a preto dali podanie na Ústavný súd. Veď vysokopríjmoví jednotlivci doteraz mali oveľa nižšie daňovo-odvodové zaťaženie ako bežní občania po celú dobu existencie trhovej ekonomiky na Slovensku! Takúto nehoráznu zmenu by mal predsa Ústavný súd vyhlásiť za protiústavnú. Nemôže predsa akceptovať zrovnoprávnenie jednotlivcov pri platbách zdravotných odvodov, lebo to zníži čisté príjmy (najlepšie zarábajúcich) zamestnancov!

Aké plnenie dostanete zo zaplatených odvodov, zistíte najmä u zubára, keď uňho za vytrhnutie zuba necháte od 50 do 120 eur. Vtedy precitnete z naivných predstáv o tom, že u nás funguje solidárna spoločnosť a sociálny štát. Najmä ak ide o zamestnanca, ktorý zarobí obvyklých 550 eur v čistom. Na porovnanie treba tiež uviesť, že za vytrhnutie zuba v Rakúsku alebo v Česku tamojší poistenci súkromných aj štátnych poisťovní nezaplatia ani cent či halier…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #dane #odvody #OECD