Je normálne byť 'vege'

Ako tristoštrnásta som podpísala petíciu za vegánske menu v nemocniciach a na univerzitách. Obsah petície adresovaný ministrovi zdravotníctva by si však mohli naštudovať a osvojiť aj ďalšie štátne inštitúcie, predovšetkým školy a aj súkromní prevádzkovatelia verejného stravovania.

13.07.2017 17:00
debata (14)

Byť lekárkou v nemocnici či na poliklinike, liečiť povedzme ľudí s kardiovasku­lárnymi ochoreniami, rakovinou či chorobami tráviacej sústavy, vynaložiť na zdravie pacienta či pacientky množstvo energie (a štát množstvo financií), asi by som ťažko niesla pohľad na vyprážané rezne a majonézové šaláty, ktoré mojim pacientom ponúkajú miestne bufety. Navyše s vedomím, že mi takto prevádzkar predpripravuje stále nové a nové pacientske várky…

Slovensko je väčšinou mäsožravé, preto sa stravovacia ponuka zameriava predovšetkým na mäso. Biznis je biznis, a platí to, aj keď ide o zdravie. Tak prečo by to malo byť v liečebných zariadeniach inak; neúprosná ruka trhu vie svoje – z akého titulu by mala skúšať trh vychovávať? Nie je predsa hlavou, je len rukou tohto povestného ekonomického nástroja, ktorý všade bol, všetko videl a všetko vie najlepšie.

Ale poďme k petícii. Slovenská vegánska spoločnosť, ktorá petíciu nedávno spustila, sa opiera o vedecké dáta z dôveryhodného vedeckého prostredia. Svoje požiadavky dokladá aj vyjadrením Academy od Nutrition and Dietetics, najväčšej svetovej asociácie dietológov a výživových expertov: „Dobre plánovaná vegánska strava je zdravá, fyzicky uspokojivá, ponúka zdravotné výhody v prevencii a liečení mnohých chorôb a je vhodná pre ľudí v každej etape života (tehotné a dojčiace ženy, bábätká, deti, dospelí, starí ľudia, športovci).“

Podľa štúdie agentúry Nielsen Admosphere sa na Slovensku stravuje vegánsky jedno percento ľudí, dve percentá vegetariánsky a až takmer jedenásť percent z nás znižuje svoju spotrebu mäsa. A nie je to iba s ohľadom na vlastné zdravie. Čoraz viac stravníkov a stravníčok sa zrieka mäsových výrobkov pre kritický stav životného prostredia, ale aj z etických dôvodov, teda pre výhrady k zaobchádzaniu so zvieratami v živočíšnom priemysle.

Že počet ľudí, ktorých strava už s mäsom nepočíta, rastie, napokon najlepšie vidieť v rozmachu neustále sa rozširujúceho sortimentu čisto rastlinných produktov a ich producentov či predajcov na slovenskom trhu. Ľudia, ktorí uprednostňujú rastlinnú stravu, zriedkavejšie trpia na obezitu, cukrovku 2. typu a srdcovo-cievne ochorenia, navyše hmotnosť ľudí stravujúcich sa vegánskym spôsobom je väčšinou nižšia ako u zvyšku populácie.

Naša váha súvisí s naším zdravím, to vieme už dávno – a medicína má na to množstvo dôkazov. Keď sa na to pozrieme z tohto uhla pohľadu, je petícia za to, aby „bol v nemocniciach a vo všetkých univerzitných jedálňach ponúkaný vždy aspoň jeden chod jedla, ktorý obsahuje iba rastlinné suroviny“, opodstatnená. A na realizáciu netreba mnoho – stačí chcieť pre slovenskú populáciu iba to najlepšie: zdravie a možnosť voľby.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #vegánstvo