Donald Trump ako riziko

Prvý polrok Trumpovho úradovania bol neuveriteľne turbulentný. Na jeho konci sa potvrdili podozrenia o kontaktoch medzi jeho predvolebným tímom a ľuďmi blízkymi Kremľu.

14.07.2017 17:00
debata (3)

Každý nový Trumpov škandál živí obavy, či neohrozuje základy demokracie. Pri hľadaní odpovede by sme sa však mali vyhnúť dvom omylom.

O prvom omyle sme už písali. Nazvime ho „cherchez les Russes“: za všetkými katastrofami, ktoré liberálne demokracie v poslednom čase postretli – aj Trump v Bielom dome patrí medzi tie väčšie – stojí Moskva. Iste, Kremeľ využíva informačnú vojnu (od šírenia dezinformácií, po kyberútoky) na ovplyvňovanie politiky a verejnej mienky v iných krajinách. Koniec koncov, v tom sa až tak nelíši od viacerých iných mocností.

No ťažko by v tom bol taký úspešný bez rastúcich sociálnych a ekonomických rozdielov, xenofóbie živenej politickým mainstreamom, bez oligarchizácie politiky. Ak hľadáme príčiny krízy liberálnej demokracie, musíme sa pozrieť do jej vnútra.

Druhý omyl súvisí priamo s osobou Donalda Trumpa. Jeho kroky vyzerajú ako cielené podkopávanie americkej demokracie. Útoky na nezávislú tlač. Zasahovanie do vyšetrovania federálnych agentúr. Nerešpektovanie zákonov. Konečným cieľom akoby bolo koncentrovať moc akýmikoľvek spôsobmi – orbánovská stratégia vo veľkom.

V skutočnosti je polrok Trumpových škandálov, prešľapov a tweetov karnevalom nekompetentnosti. Ukazuje sa triviálna pravda: zvládnuť emotívnu, nenávistnú predvolebnú kampaň je niečo iné, ako zvládať úrad. (Dodajme, že aj to prvé „zvládol“ vďaka verejnej mienke znechutenej mainstreamom, zlej voľbe demokratov a anachronickému volebnému systému.)

Trump politik sa koniec koncov správa rovnako ako kedysi Trump realitný magnát a Trump šoumen. Na hrane pravidiel, niekedy za nimi, bez škrupúľ, s drzosťou a aroganciou živenou prerasteným egom. Lži, čo majú zakryť staršie lži, či nenávistné tweety nie sú šikovnými ťahmi geniálneho manipulátora. Skôr afektom nezrelej osobnosti, zaháňanej do kúta nekompetentnosťou.

Donald Trump sa netají tým, že zdedený majetok rozmnožil obchádzaním daňových zákonov či zneužívaním pravidiel bankrotu. Nepochybujem, že v tom nevidí nič zlé. Ak si má vyberať medzi pravidlami a svojím záujmom, nie je to žiaden výber.

V tom spočíva skutočné riziko jeho prezidentúry. Prešľapy a chyby ho môžu doviesť k rýchlemu politickému koncu. Impeachment, ktorý voči nemu v stredu formálne začali demokrati, pravdepodobne neuspeje. Republikánska väčšina Trumpa podrží. No pri súčasnej dynamike je otázkou času, kedy začne byť priveľkým bremenom pre vlastnú stranu.

Reakcia bude nevypočítateľná, jedno sa však zdá isté: nečakajme pokorný odchod. V sedle sa môže pokúsiť udržať vyvolaním vojny v zahraničí. Bude burcovať svojich podporovateľov. Robiť to, čo vždy doteraz: byť pripravený obetovať čokoľvek pre vlastný prospech.

Trump (a ďalší podobní) nie sú pre demokraciu rizikom preto, že by ju nechceli. Ale preto, že im je ľahostajná.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump