Prečo sa Danko bojí žien?

Slovenská národná strana Andreja Danka nedovolila, aby Slovensko ratifikovalo Istanbulský dohovor. Spolu s OĽaNO, Konfederáciou biskupov Slovenska – a s Marianom Kotlebom.

25.07.2017 14:00
debata (37)

Istanbulský dohovor je doteraz najsilnejším nástrojom na odstraňovanie násilia voči ženám. Danko vyhlásil, že ho SNS nepodporí, pretože niektoré stereotypy sú pre spoločnosť dobré. Tu sa dá uvažovať, po prvé, že si tento dokument poriadne neprečítal prv, než sa k nemu vyjadril, alebo si ho prečítal a jedna klauzula o tom, že Slovensko bude bojovať proti predsudkom a stereotypným predstavám o ženách, sa mu zdala ako neprekonateľný strašiak. Veď žena patrí do kuchyne!

Kto ešte dohovor nepodporil? Jeho prijatie neodporučila OĽaNO, v ktorej sa vždy a bezpečne nájde niekoľko náboženských fundamentalistov pripravených odmietnuť akýkoľvek pokrok. Boli a sú známi spiatočníckymi a nebezpečnými nápadmi ako napríklad zákaz asistovanej reprodukcie pre neplodné páry, zákaz potratov aj v prípade znásilnenia, spolu s návrhom na väznenie matiek a lekárov, ktorí sa na tom podieľajú. Ďalej sa tu vyskytol poslanec, homofóbny vari vždy, keď otvorí ústa, ten, ktorý pri jednej takej príležitosti chcel topiť gejov. Proti boli „tradične“ aj biskupi, ktorí stoj čo stoj obracajú pozornosť na konšpirácie a výmysly typu „gender ideológia“. Ale len pre strach, že spoločenský pokrok oslabí ich význam a moc; ďalej konzervatívne katolícke združenia, a, čuduj sa svete, všetky konšpirátorské a prokremeľské médiá. Už len tie posledné by mali triezvo uvažujúceho človeka upozorniť, že podpora dohovoru bude správna vec.

Treba si uvedomiť, o čo presne ide. Silnejšia ľudskoprávna ochrana, ako je napríklad zakotvená v Istanbulskom dohovore, znamená posilnenie, rozšírenie a lepšie dodržiavanie práv žien alebo iných skupín, napr. LGBT ľudí. Nejde o obmedzovanie práv mužov (ak teda nepovažujeme mlátenie žien za vrodené a neodňateľné právo mužov). Stavaním sa proti Istanbulskému dohovoru, nech už sa to zaobalí do akýchkoľvek medových rečí alebo konšpiračných teórií, ide len o udržiavanie status quo, výhod pre niekoho a odopieranie práv iným, špecifickým skupinám. A čia že je to agenda? Kotlebova. Agenda fašizmu a neonacizmu. Takto sa chce SNS od Kotlebu odlišovať, že oni sú iní? Prečo si biskupi, pofidérna strana bez členov OľaNO či mnohoženstvu holdujúca Sme rodina v tomto tak zázračne rozumejú s Kotlebom? Asi preto, že tam svojím myslením, názormi a často aj svojimi hlasovaniami smerujú.

Postupné hnednutie, argumentácia výmyslami z internetu, ako keby išlo o fakty, a fašistické tendencie si často človek nevšimne, najmä keď nejde o neho. Ale základ ľudských práv spočíva v tom, že ich priznávame aj iným. Je to právo na to, čo sa nás osobne možno vôbec netýka a, áno, možno ani nikdy týkať nebude. Ak však nebudeme citliví aj na to, že aj iní ľudia si zaslúžia svoje práva, jedného dňa, ktorý vôbec nemusí byť tak ďaleko, nejakí samozvaní ochrancovia tradícií začnú obmedzovať aj tie naše.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ženy #Andrej Danko