Európske penzie pre Slovákov

Európskym spotrebiteľom ponúkla Európska komisia (EK) revolučnú novinku v podobe celoeurópskych osobných dôchodkov.

31.07.2017 16:00
debata (1)

Budúci seniori sa tak budú môcť lepšie zabezpečiť pre obdobie staroby bez toho, aby ich obmedzovali hranice a legislatíva jednotlivých krajín. Podľa eurokomisára Valdisa Dombrovskisa to má byť míľnik na ceste k dokončeniu únie finančných trhov, pretože naprieč EÚ ponúkne viac možností odkladať si peniaze na obdobie tretieho veku. Pozitívne očakávania možno vidieť predovšetkým v kvalite a štruktúre plánovaných produktov.

Návrh celoeurópskych penzií bude určitou nadstavbou sporenia k doplnkovému dôchodkovému sporeniu (DDS) na Slovensku. To sa bohužiaľ vyznačuje extrémne vysokými a často skrytými poplatkami z čoho často vyplývajú mizerné výnosy pre sporiteľov. Návrh EK môže byť zaujímavý najmä pre mladších sporiteľov, ktorí sú ochotní viac riskovať a majú relatívne mnoho rokov sporenia pred sebou. Otázna je legislatívna podpora v jednotlivých členských štátoch EÚ, napr. v možnosti zamestnávateľov prispievať svojim zamestnancom na ich individuálne účty vedené aj v zahraničí. EK odporučila jednotlivým krajinám, aby sporiteľom umožnili rovnaké daňové a iné výhody ako v prípade doterajším domácich produktoch dlhodobého dobrovoľného dôchodkového sporenia.

Jednotný tretí či skôr štvrtý pilier dôchodkového sporenia v EÚ by mal využiť svoj potenciál úspor z rozsahu (nízkych režijných nákladoch vzhľadom na očakávaný veľmi veľký počet sporiteľov) a kvalitný manažment pod dohľadom expertov z inštitúcií EÚ. Ak si navrhované vízie rozmeníme na drobné a pozrieme sa na ne optikou slovenských pomerov, budeme sklamaní. Daňová úľava pre DDS je doslova iba symbolická, pretože sa týka iba dôchodkového sporenia vo výške 15 eur mesačne, keď budúci dôchodca ročne na dani ušetrí sotva 34 eur. Nehovoriac o tom, že z príspevkov zamestnávateľa na sporenie zamestnancov v DDS (ak mu ich vôbec poskytuje) je potrebné platiť ihneď nielen daň z príjmu, ale aj zdravotné odvody.

Na Slovensku bude mať jednotné európske dôchodkové sporenie na penziu prívlastok sporenia pre bohatých. Jedným z dôvodov je aj to, že naše mzdy sú oproti priemeru vyspelých krajín EÚ na úrovni jednej tretiny ich úrovne. Odkladať si dlhodobo na penziu si tak u nás v parametroch očakávaní EK môže len ten, kto nadpriemerne zarába a nespláca hypotéku.

Cezhraničné dôchodkové sporenie z dielne EK by skôr mohlo byť atraktívne pre živnostníkov, ktorí myslia na zadné vrátka a chcú sa finančne pripraviť na dôstojný život v starobe. Podľa najnovšej analýzy Akadémie vied ČR napríklad českí živnostníci pri nástupe do penzie majú v porovnaní so zamestnancami dôchodok nižší o 13 percent kvôli nízkym odvodom poistného. Na Slovensku by takéto porovnanie možno dopadlo ešte horšie. Asi aj preto, že zavedenie minimálneho dôchodku na Slovensku živnostníkov utvrdzuje v tom, že nakoniec sa o nich, keď budú odkázaní len na penziu, aj tak postará štát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #dôchodky