Úroková spiatočka

Rakúske banky čaká od začiatku augusta nezvyčajná zaťažkávacia skúška. Po prvýkrát vo svojej histórii musia klientom zaplatiť za to, že im požičali peniaze.

06.08.2017 22:00
debata (4)

Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdneho dvora musia totiž banky z poskytnutých úverov platiť úroky v prípade úverov s pohyblivou úrokovou sadzbou. Ak doteraz platilo pravidlo, že úrok je okrem iného odmenou banky účtovanej úverovému dlžníkovi za riziko, ktoré je spojené s prípadným nesplatením úveru, po novom to už tak nie je.

Rozsudok najvyššej súdnej inštancie tejto alpskej krajiny zmenil doterajšie bankové postupy založené na úrokovom dne z poskytnutých úverov. Úroky nižšie ako nula považovali tamojšie banky za absurdné, a preto úvery so záporným úrokom nikdy nepoužili.

Vo finančných službách, tak ako aj v inom podnikaní platí pravidlo: čo nie je zakázané, je dovolené.

Úrokový precedens súdu odštartoval v Rakúsku lavínu žiadostí klientov adresovanú bankám, aby okamžite vrátili časť úrokov za obdobie pretrvávania nízkych úrokov na bankovom trhu vplyvom expanzívnej menovej politiky ECB. V úverových zmluvách sa často výpočet úrokov v trojmesačných intervaloch upravuje v závislosti od oficiálnych sadzieb (EURIBOR) používaných pre medzibankové pôžičky, ku ktorým komerčné banky pripočítavajú klientom prirážku.

Ak napríklad EURIBOR bol –0,70 percenta a prirážka 0,50 percenta ročne, banka za dané obdobie mala „účtovať“ či skôr platiť dlžníkovi záporné úverové úroky –0,20 percenta. K takémuto kroku sa banky obvykle až doteraz neodhodlali. Od tohto mesiaca však budú zväčša automaticky v obavách o vysoké pokuty bankového dohľadu úroky z takto konštruovaných úverov naspäť pripisovať klientom na úverové účty a čiastočne takto znižovať celkový zostatok dlhu klienta.

Na novú úrokovú revolúciu zareagoval aj rakúsky tretí sektor. Spotrebiteľské organizácie vo veľkom štýle ponúkajú dotknutým úverovým dlžníkom pomoc v podobe informácií na internete, zriaďovaním špecializovaných webových portálov s možnosťou združiť dlžníkov.

Ktovie, ako by iniciatíva v oblasti hromadných žalôb dopadla na Slovensku, ktoré je považované za štát so slabou vymožiteľnosťou práva. Ak by si niekto myslel, že slovenské banky nemajú pri úročení úverov maslo na hlave, je na omyle!

Banky používajú pri kalkuláciách úrokov vzorce, v ktorých čitateli je uvedený počet dní v roku 365 a v menovateli 360. Tým klientovi vlastne naskakujú každoročne úroky z pôžičiek, hypoték a úverov za obdobie o päť dní dlhšie, ako by sa podľa dobrých mravov patrilo. Banky sa spoliehajú na to, že klient s takýmto švindľovaním úrokov súhlasil tým, že podpísal úverovú zmluvu odvolávajúcu sa na všeobecné obchodné podmienky konkrétnej banky.

Vo finančných službách, tak ako aj v inom podnikaní platí pravidlo: čo nie je zakázané, je dovolené. Práve preto je potrebné v tejto oblasti vybrúsiť predmetnú legislatívu týkajúcu sa ochrany spotrebiteľov vo finančných službách alebo priamo zákon o bankách. Napriek tomu, že o čachrovaní s výpočtom úrokov z úverov sa na Slovensku toho už napísalo dosť, ľady v tejto oblasti sa zatiaľ ešte stále nepohli.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #banky #Rakúsko #úroky #úrokové sadzby