Kotleba nad zákon?

S obvineniami proti kotlebovcom sa roztrhlo vrece. Má to význam, alebo im to len pridá na sympatiách? V strane Kotleba – ĽS NS vari čoskoro nebude člena, ktorý by nemal na krku nejaké opletačky so zákonom.

08.08.2017 17:00
debata

Zo šírenia extrémizmu sú obvinení poslanci Mazurek a Mizík, obvineniam za tvrdé rasistické vyjadrenia proti Židom a Rómom krátko čelil aj Krupa, ktorý sa k nim však „hrdo“ odmietol priznať.

Kotleba bude vyšetrovaný za neonacistickú symboliku v čísle 1488, ktorú ostentatívne použil pri charitatívnej akcii a zneužil dokonca dieťa na vozíku, aby si zabezpečil publicitu, za ktorú by ho aj Goebbels pochválil.

Polícia si posvieti aj na neonacistu Magáta za popieranie holokaustu. No a do toho všetkého postúpil generálny prokurátor na Najvyšší súd verejnosťou široko podporovanú žiadosť o rozpustenie celej strany ĽS NS.

Otázka znie: Stíhať či nestíhať? Rozpúšťať či nerozpúšťať? Veď z nich ešte spravíme martýrov, čo dokonale využijú pred svojimi voličmi, budú odstrkovaní establišmentom, ktorý sa ich snaží „umlčať“.

To riziko tu, samozrejme, je a Kotlebovi PR poradcovia to umne využijú. Ale niekde sa začať musí. Ak majú plné ústa toho, že zákon má platiť pre každého, tak musí platiť aj pre nich samých. Na čo vlastne chceme čakať?

Ak si niekto myslí, že veď tu máme väčšie ryby, ktoré treba chytať, zrejme netreba čakať, kým z Kotlebu taká vyrastie – veď všetky sľuby o tom, ako zatočí s korupciou, sa utopili v rodinkárstve na banskobystrickej župe, vo „výpalnom“, ktoré mu platia zamestnanci na stranu, v dome, ktorý si za volebný príspevok stavia. Ale chlapci sú do toho všetkého aj neonacisti.

Treba bojovať za vyššie spoločenské štandardy a lepšiu politiku, ale tá cesta nikdy neviedla cez návrhy na hodenie cez palubu tých najslabších, rušeniami pomoci chudobným, tvrdeniami, že Židia (alebo akékoľvek iné etnické skupiny) nie sú ľudia, odoberaním rodičovského príspevku matkám samoživiteľkám, nútením znásilnených žien donosiť nechcené dieťa či vykazovaním gejov a lesieb zo spoločnosti. Lebo o tom všetkom ĽS NS rozpráva.

Každý z nás do nejakej z týchto skupín patrí alebo má niekoho blízkeho, kto by kotlebovcom prekážal. A ak nie je dostatočne zvrhlé, že sa ešte niekto neprepadne pod čiernu zem za to, že sa hlási k ideológiám, ktoré páchali nevýslovné zverstvá aj na našich ľuďoch, tak nech je dostatočným mementom strach, že jedného dňa sa to môže týkať aj nás.

Podnecovanie k etnickej nenávisti, popieranie holokaustu, trestné činy extrémizmu aj existencia strany, ktorá sa k tomu otvorene hlási, to všetko slovenský zákon pozná a zakazuje. Spolu s už diskutovaným návrhom podľa francúzskeho a nemeckého vzoru na zákaz politického angažovania pre funkcionárov rozpustenej strany, je to efektívna cesta, ako poslať slovenský neonacizmus späť na smetisko dejín. A je jedno, kde sa začne.

Aj Al Caponeho chytili pri malom, bezvýznamnom podvode na poštovnom. Zákon platí aj pre kotlebovcov. Nech sa ukážu v pravom svetle a nech to v nás ostatných vzbudí dôveru, že tu aký-taký právny štát existuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS