Škola opäť volá!

Všetci spoluobčania očakávajú začiatok nového školského roka s neskrývaným napätím.

03.09.2017 17:00
debata (1)

Najväčšie, aspoň pokiaľ som si stihol všimnúť, zatiaľ prežíval jeden čerstvý prváčik na Záhorí, ktorý sa školy otvorene bál, až kým mu starý otec predvčerom nesľúbil, že v sobotu v noci natrie školu slaninou, aby ju vraj do pondelka psy zožrali. S bezprostrednou návštevou školy preto vraj už vôbec nemusí počítať.

Iste mu ušetril niekoľko bezsenných nocí, no každý vie, že v tomto prípade ide iba o celkom planý sľub a prváčika neboráčika čaká v pondelok ráno takpovediac krutá „liečba“ šokom. Mnohí by to láskavému deduškovi mohli vyčítať, keby vnúčika múdro nepripravoval na život. Teda na život v školskom prostredí. Planých sľubov je totiž v oblasti školstva vždy o niečo viac ako v iných.

Nová pani ministerka sa vyjadrila, že nič také nechystá. Prijal som to s ohromením a dojatím. No napriek tomu si myslím, že by – podľa vzoru svojich predchodcov – mohla svoj úvodný prejav v rezorte školstva pokojne začať slovami: „Kde bolo, tam bolo…“.

Čím skôr si na to človek zvykne, tým lepšie – najlepšie od detstva. Dospelí učitelia sú v nevýhode. Musia sa priebežne prispôsobovať desiatky rokov. I keď pomerne rýchlo prijímajú napríklad to, že sľúbené zvýšené platy sa síce skutočne zvýšia, ale obyčajne v nejakom bližšie neurčenom neskoršom období.

Popri spomenutom prváčikovi žije v napätí aj celé ministerstvo školstva, lebo pozvoľna odišiel bývalý minister Peter Plavčan a ministerstvo školstva prichádza dočasne spravovať ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Všetkých prekvapilo, že príslušné orgány, napríklad prezident, premiér alebo predseda parlamentu, nevybrali na túto funkciu akademického maliara z Akreditačnej komisie, ktorý jednak vie všetko, ale popri tom by kontinuitu práce ministerstva aj úplne sám zvládol bez väčších problémov, či už v oblasti delenia problematických európskych fondov, alebo výučby umenovedných predmetov.

Výber ministerky z iného rezortu pomocou akéhosi pomyselného „ministerského outsourcingu“ predstavuje však v prostredí slovenského školstva nepochybne významný experiment. Všetci doterajší ministri bez ohľadu na to, či prichádzali sprava alebo zľava, prípadne zhora alebo zdola, začali pod vplyvom funkcie alebo priamo úradníckeho prostredia približne po troch týždňoch hlásať presne také isté nezmysly ako ich predchodcovia.

V tomto prípade však tento proces nemusí byť taký prudký, lebo nová ministerka sa bude aj naďalej pohybovať v pôvodnom prostredí, čo jej azda umožní zachovať si jasnejší pohľad na dané súvislosti.

Teda uvidíme, či sa ubráni doteraz zaužívanému manuálu ministerstva pri nástupe nového ministra: 1. reforma, 2. zrušenie, hlúposť a zbytočnosť docentov a profesorov, 3. nutnosť všetko znovu akreditovať, 4. vypracovanie podrobného plánu výučby do roku 2980, prípadne do roku 2999, 5. prevedenie vedy, výskumu a škôl k mimoekonomickému donucovaniu, ktoré sa celkom dobre osvedčilo už v období otrokárstva a feudalizmu.

Nová pani ministerka sa vyjadrila, že nič také nechystá. Prijal som to s ohromením a dojatím. No napriek tomu si myslím, že by – podľa vzoru svojich predchodcov – mohla svoj úvodný prejav v rezorte školstva pokojne začať slovami: „Kde bolo, tam bolo…“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #prváci #školský rok #nový školský rok