Keď sa Putinovi nepáčia statusy

Ruský ľudskoprávny aktivista alebo ruská ľudskoprávna aktivistka? V lepšom prípade na krku s mastnou pokutou, v horšom vo väzení.

05.09.2017 14:00
debata (16)

Niečo podobné teraz hrozí aj Evdokii Romanovej, ktorej nikto nepovie inak ako Duňa. Mladej babe vo veku 26 rokov, ktorá roky bojuje za práva žien a menšín v Rusku. Polícia na ňu použila staré dobré metódy, aj z čias Československa budú mnohým povedomé: nevinný policajný hlas v telefóne ju zavolá, aby prišla osobne na policajnú stanicu, že vraj o nič nejde, iba svedčiť v prípade niekoho iného. Na stanici pred ňou stojí fascikel niekoľkocenti­metrovej hrúbky a je jej oznámené, že je vyšetrovaná. Najprv nech podpíše protokol a až potom sa môže pozrieť do papierov a zavolať právnika. Obvinenie? Takzvaná „propaganda netradičných sexuálnych vzťahov používaním sociálnych sietí a internetu“, za zdieľanie statusov svojej Mládežníckej koalície za ženské a reprodukčné práva a článkov z britského denníka The Guardian o situácii LGBT ľudí v Rusku. Nie, do materiálu nemôže nahliadnuť, lebo momentálne sú všetci na dovolenke a nedá sa, súd bude 18. septembra, nech sa dostaví.

Aj to je výsledok Putinových zákonov, v rámci ktorých je zakázané „šíriť homosexuálnu propagandu“. Deliaca čiara medzi propagandou a slobodou prejavu je však taká tenká, že ju vždy správne odhadne iba miestna polícia, FSB alebo sudca. Aj v Duninom prípade polícia tvrdí, že, samozrejme, diskusia o sexuálnych menšinách je povolená, nesmie však ísť o diskusiu, ktorá by „vzbudzovala záujem o také sexuálne postoje!“ Jednoduchá zbraň, ako znechutiť, zlomiť, vydierať, umlčať kritikov, ako ich finančne zruinovať – pokuty za takéto priestupky sa často šplhajú do astronomických výšok – a rovno ich donútiť prestať s činnosťou alebo sa vysťahovať z krajiny.

Duňa nie je jediná. V máji zatkli piatich aktivistov, ktorí sa moskovskému prokurátorovi snažili odovzdať petíciu so 400-tisíc podpismi za to, aby prešetril prípady stovky mučených a niekoľkých zavraždených gejov v Čečensku. Aby prípadne prokurátor neriešil mučenie a smrť gejov, aktivistov promptne obvinili z „nepovoleného protestu“, o deň na to sa ocitlo vo väzbe ďalších jedenásť ľudí za akciu, počas ktorej na Červenom námestí čítali nahlas ruskú ústavu. Človek ani nemusí byť aktivistom v pravom zmysle slova: elektrikár Andrei Bubeyev skončil na rok vo väzení za zdieľanie obrázku zubnej pasty so sloganom „vytlač si Rusko z tela“, ktorý zdieľal na sociálnej sieti, kde má dvanásť kamarátov.

Tieto akcie nevznikli samy od seba, nie sú výsledkom ruskej spoločnosti, ktorá „ešte potrebuje čas“, sú výsledkom zákonov cára Putina, ktoré poprijímal v posledných rokoch. Je to spôsob, ako sa udržať pri moci donekonečna: vytváraním atmosféry strachu a zastrašovaním aj len potenciálnej kritiky, porušovaním ľudských práv, vytváraním vnútorného nepriateľa, proti ktorému treba bojovať. A najmä odvádzať pozornosť od skutočných problémov, ktoré vládca nevie (alebo nechce) riešiť.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Čečensko