Výhovorky sa už minuli

Súdny dvor Európskej únie zamietol žalobu Slovenska i Maďarska v plnom rozsahu. Stotožnil sa s názorom generálneho advokáta z konca júla a odmietol formálne aj obsahové námietky. Dočasný systém relokácií mohol byť prijatý ako nelegislatívny akt, neprotirečil predchádzajúcemu rozhodnutiu summitu EÚ o „konsenznom“ rozdelení utečencov, a zamietol názor, že platnosť rozhodnutia možno spochybňovať na základe spätných úvah o miere jeho účinnosti (našimi vládnymi predstaviteľmi často opakované „kvóty aj tak nefungujú“).

09.09.2017 10:00
debata (50)

Posledný bod rozhodnutia obsahoval špeciálny odkaz (aj) pre slovenskú vládu: sudcovia sú toho názoru, že Rada EÚ pri prijímaní rozhodnutia nemala prečo a ani nemohla predvídať "nedostatok spolupráce zo strany niektorých členských krajín”. Napríklad Maďarska, Poľska, Českej republiky, Slovenska…

Kto chce za súdnym rezultátom hľadať politický motív, môže. Konšpirácia je pohodlným útočiskom pred priznaním si omylu. Nič to nemení na fakte, že ak chce Slovensko vystupovať ako riadny, spoľahlivý člen únie, malo by si plniť záväzky. Vrátane týchto.

Aby bolo jasné: povinnosť prijať 902 žiadateľov o azyl z Grécka a Talianska pre nás platila žaloba-nežaloba. Tvrdenia Roberta Fica, že „kvóty pre Slovensko neplatia“, boli nezmyslom, už keď ho vyhlasoval cez bilbordy po Slovensku. Dnes je nezmyslom dvojnásobným.

Hoci boli „dočasné kvóty“ prijaté na dvojročné obdobie, táto povinnosť sa neskončí 27. septembra. Dvojročné obdobie znamená len toľko, že sa relokácie vzťahujú na ľudí, ktorí prídu do Talianska a Grécka počas tohto časového obdobia. Právny záväzok teda za necelé tri týždne nezanikne. Krajiny, ktoré ho nesplnia, môžu čakať sankcie.

Slovensko sa zatiaľ právnemu konaniu vyhlo vďaka šestnástim ľuďom prijatým z Grécka. Bolo by naivné čakať, že nám takéto trápne alibi vydrží veľmi dlho. Ak neukážeme schopnosť konštruktívnej spolupráce, čoskoro sa môžeme ocitnúť po boku Maďarska, Poľska, Česka a možno ďalších.

Finančná sankcia, ktorá by nám mohla hroziť na konci konania pre neplnenie povinností, je ten menší problém. Viac by nás mala trápiť politická cena. Postojmi a vyhláseniami v čase migračnej krízy premiér Fico (a niektorí ďalší, napr. minister vnútra Robert Kaliňák) poškodili postavenie Slovenska v EÚ. Akýkoľvek ďalší prešľap budú ostatní hodnotiť o to prísnejšie.

Pravda, obrat v tejto otázke môže byť pre predsedu vlády SR vnútropoliticky náročný. Hystéria, ktorú okolo otázky kvót pomohol rozpútať, mu zužuje manévrovací priestor. Akýkoľvek ústupok môžu zneužiť súperi vo vláde (Danko) i v opozícii (Sulík, Kotleba).

Lenže, ak myslí premiér slová o „mieste Slovenska v jadre EÚ“ vážne, budeme to musieť dokázať aj konštruktívnym prístupom v otázke migrácie. Ponuka stanov, vojenských diek či policajtov naozaj stačiť nebude. Únia má platné rozhodnutie o relokácii časti žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka. Pochybnosti definitívne zamietol Súdny dvor. Je povinnosťou všetkých členov toto pravidlo dodržiavať. Výhovorky sa už, jednoducho, minuli.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdny dvor EÚ #kvóty na utečencov #žaloba pre kvóty