Kto je Lucía Topolansky?

Jedenásteho septembra prijal parlament Uruguaja odstúpenie viceprezidenta Raúla Sendica, na ktorého miesto už o dva dni nastúpila senátorka Lucía Topolansky.

26.09.2017 16:00
debata

Podľa tamojšej ústavy je viceprezident nahradený tým senátorom, ktorý v posledných voľbách získal najviac hlasov. Sendic odstúpil vzhľadom na podozrenia z korupcie a senátorkou s najvyšším počtom hlasom bola Lucía Topolansky, ktorá sa svojím uvedením do funkcie stala prvou ženou viceprezidentkou Uruguajskej východnej republiky.

Symbolicky sa tak stáva v roku, v ktorom mal vypršať výkon jej trestu: keby v Uruguaji dodnes vládla vojenská junta, pre uruguajskú viceprezidentku by bol rok 2017 posledným rokom za mrežami. Za činnosť v radikálnom partizánskom hnutí Tupamaros ju odsúdili na 45 rokov, z ktorých si odsedela trinásť. V roku 1984 totiž uzavrela vláda a generáli prímerie, ktorého dôsledkom bola aj amnestia členov Tupamaros.

José Mujica triapolmiliónovú krajinu ako jediný preslávil viac než uruguajský futbalový tím alebo Carlos Gardel, ktorého celý svet tanga pozná ako Argentínčana. „Pepe“ Mujica, hlava štátu Uruguaj v rokoch 2010 až 2015, bol najautentickejší ľavicový prezident, ktorý svoj politický postoj ako málokto povýšil na svoj každodenný modus vivendi, vyslúžiac si už okrídlený prívlastok „najchudobnejší prezident“. Jeho životné aforizmy sú podobne slávne ako legalizácia marihuany, manželstva homosexuálov a interrupcií, legendárny modrý Volkswagen beetle, či skromné vidiecke sídlo v pampe, v ktorom od prepustenia z basy pestuje zeleninu so svojou manželkou Lucíou Topolansky. Mimochodom, Lucía má po otcovej línii poľské korene.

Pár, ktorý sa zoznámil v hnutí Tupamaros a ktorý neodlúčilo ani trinásť rokov oddeleného väzenia, dôsledne každý mesiac venuje 80 až 90 percent platu na rozličné sociálne projekty v rámci programu Plan Juntos (Spolu). V Uruguaji je Topolansky dokonca možno obľúbenejšia ako jej slávny manžel. Vyplýva to najmä z jej legendárnej pevnosti a nezlomnosti, ktorú preukazovala v gerilovom boji, keď podstupovala mučenie. Práve preto ju verejnosť stále volá „La Tronca“ – kmeň stromu. Jediná „senzácia“, pri ktorej mohli dosiaľ paparazzi „nachytať“ gerilovú bojovníčku pochádzajúcu z vysokopostavenej montevidejskej rodiny, je vešanie ponožiek na šnúru pred dreveným domom v pampe.

Od roku 2005 vládne v Uruguaji ľavicová strana Frente Amplio. Jej členom je aj súčasný prezident Tabaré Vázquez a veľa ďalších bývalých príslušníkov hnutia Tupamaros vrátane Josého Mujicu, súčasnej viceprezidentky a väčšiny poslancov. Popularita, ktorú si strana stále drží, však nie je dôsledkom rodinkárstva. Boli to práve sociálne a liberálne reformy, ktoré podnietil pár Topolansky – Mujica, vďaka ktorým sa „zabudnutej“ krajine medzi riekami Uruguay a Río de la Plata podarilo prekonať najvážnejšiu hospodársku krízu posledného polstoročia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lucía Topolansky