Sulíkove deti

Zvykli sme si, že Richard Sulík pravidelne preráža dno, až sa človek prekvapí, ak niekto jeho návrhy ešte berie vážne. Pri jeho najnovšom „riešení pre osady“ nezaškodí trochu rekapitulácie.

03.10.2017 15:00
debata

Aká to náhoda, tesne pred voľbami do VÚC predstavuje Sulík východiská pre tzv. vylúčené spoločenstvá. Tieto stále recyklované riešenia SaS vyťahuje hádam pred každými voľbami. Napríklad pred tým, ako jeho strana vstúpila do vládnej koalície. Vtedy sa štátnou tajomníčkou ministerstva práce a sociálnych vecí stala Lucia Nicholsonová. Za pol druha roka tejto kariéry sa na stôl dostal jeden jedinký návrh: neslávne známe e-pay karty. Mali monitorovať, čo si občan za sociálnu dávku kúpi.

Okrem toho, že tento návrh nič neriešil, mal aj množstvo praktických problémov. Napríklad s inštaláciou celej siete špeciálnych terminálov, kde by tieto karty mohli platiť. V pamäti mnohých však ostala prezentácia tohto projektu v parlamente, kde Nicholsonová na otázku, ako prebehne realizácia, odpovedala v zmysle, že si s tým nemáme robiť starosti, všetko je dohodnuté so zástupcami dotyčných firiem.

Na to stihol Sulík povaliť vlastnú vládu, keďže bol údajne pripravený vládnuť a prevziať zodpovednosť za riadenie štátu. O jeho majstrovskom politickom myslení a vyzretosti hovorí fakt, že teraz s veľkým rozmýšľaním nad komplexnou sociálnou otázkou ani nestráca čas. Ak máme priveľa chudobných detí, tak nech sa nerodia, nie? Potom nebude problém a ako politik ho nemusí riešiť.

Sociálna realita nikdy nie je jednoduchá a vyžaduje viac ako len prvoplánové heslá. Ak niekto na politický problém navrhuje rýchle, lacné a pohodlné riešenie, takmer určite bude nesprávne. Predovšetkým, nič ako „rómsky“ problém neexistuje. To nie je problém etnický, ale ekonomický. My máme problém s chudobou, v niektorých oblastiach s chudobou extrémnou.

Tam, kde vládne 80-percentná nezamestnanosť v osade, zistíme, že v celej obci dosahuje úroveň 40 percent. Aj tú treba riešiť. Keď chýba práca v celom regióne, tak sa tu Rómovia asi ťažko zamestnajú. Treba zamerať pozornosť na chudobných ako takých, veď najväčšou skupinou poberateľov dávky v hmotnej núdzi sú bezdetní jednotlivci. Na upadajúce školstvo so svojimi špecifickými problémami v chudobnejších oblastiach, na nedostatok dostupného bývania. To je problém celého Slovenska, nielen Rómov.

Ak sa predseda SaS chce venovať reprodukčnému zdraviu matiek, môže navrhnúť dostupnú bezplatnú antikoncepciu pre všetkých, ženy i mužov, ako štandard zdravotnej starostlivosti v 21. storočí. Prípadne by po desiatich rokoch v politike ako líder opozície vari mohol prísť aj s projektom reformy zdravotníctva? Aha, jasné: zavrime tento rezort, a bude po probléme. Skutky hovoria viac ako slová a Sulíkove nič, čo pre riešenie problémov tzv. sociálne vylúčených spravil počas účasti SaS vo vláde. Sporadické návrhy, ktorými občas zamorí mediálnu sféru pred voľbami, a jeho aktivita v sociálnej oblasti na pôde europarlamentu, všetky tieto výkony sa rovnajú nule. Takže na rekapituláciu: potrebujeme odstraňovať chudobu, nie deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #rómske osady #voľby do VÚC