Rozkývaná stolička britskej premiérky

Bolo by odvážne tvrdiť, že britská premiérka na straníckej konferencii v Manchestri presvedčila Konzervatívnu stranu. No v kresle premiérky zatiaľ ostane. Nie že by stranu zjednotila charizmou či líderskými schopnosťami. Ale ako menšie zlo.

07.10.2017 14:00
debata (1)

Britská konzervatívna vláda to nemá ľahké. V parlamente má väčšinu len vďaka podpore problematických írskych unionistov. Popularita opozičných labouristov pod vedením Jeremyho Corbyna rastie. A postavenie premiérky Theresy Mayovej spochybňuje jej vlastná strana.

Na výročnej konferencii konzervatívcov potvrdil pozíciu „hlavného vnútrostraníckeho rebela“ Boris Johnson. Merajúc reakciami účastníkov, Theresa Mayová bola vo svojom záverečnom prejave omnoho menej presvedčivá. Nepôsobila ako líder, schopný previesť stranu – a celú krajinu – jednou z politicky najťažších skúšok od konca druhej svetovej vojny: odchodom z EÚ.

Na rozkývanej stoličke si ešte chvíľu posedí. Koniec koncov, dočasné riešenia občas prekvapia trvanlivosťou.

Dôvodom nebol zlyhávajúci hlas (pre chorobu) ani konzervatívny slogan na stene za rečníckym pultom, z ktorého odpadávali písmená. Ale prevládajúca atmosféra neistoty a bezradnosti v strane na politickom zostupe. No práve táto neistota a bezradnosť sú hlavnými dôvodmi, prečo Mayová ešte chvíľu na premiérskej stolične pobudne.

Konzervatívna strana je v otázke brexitu vnútorne rozdelená. No oba tábory by odchodom Mayovej mohli stratiť. Advokáti rýchleho (a ak je to nevyhnutné aj tvrdého) brexitu možno podporujú Johnsona. No prípadný pád premiérky môže znamenať predčasné voľby. Ak by ich aj nevyhrali labouristi, proces odchodu z EÚ by to skomplikovalo, rokovania spomalilo a zvýšilo potrebu prechodného obdobia, počas ktorého ostane Británia súčasťou spoločného trhu, vrátane príspevkov do európskeho rozpočtu, a voľného pohybu pre občanov EÚ.

Tento scenár by mohol vyhovovať zástancom zotrvania v únii či aspoň zachovania čo najužšieho vzťahu s EÚ. Zároveň sa však môžu obávať, že Mayovú nahradí niekto omnoho horší, napríklad Johnson. Okrem toho, predstava predčasných volieb je málo príťažlivá pre mnohých konzervatívnych poslancov.

Volebný prepad by mohol byť ešte horší, než bol v júni tohto roku.

Theresu Mayovú pravdepodobne podržia aj európski kolegovia. Z Bruselu možno počuť kritiku nedostatočného pokroku v rokovaniach a neochoty Londýna ustúpiť, no v konečnom dôsledku je aj pre EÚ menším zlom.

Na summite, ktorý sa bude brexitu venovať o dva týždne, jej preto tak ponúknu menšie symbolické víťazstvo: odsúhlasia otvorenie rokovaní o budúcom vzťahu medzi EÚ a Britániou napriek tomu, že sa nepodarilo dosiahnuť dostatočný pokrok v otázke práv európskych občanov žijúcich v Spojenom kráľovstve po brexite ani v otázke doplatenia britských záväzkov voči unijnému rozpočtu.

Britská premiérka tak bude môcť svojim domácim kritikom ukázať, že proces brexitu ako-tak zvláda. Nie je ideálnym, no aspoň prijateľným dočasným riešením. Na rozkývanej stoličke si ešte chvíľu posedí. Koniec koncov, dočasné riešenia občas prekvapia trvanlivosťou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #Spojené kráľovstvo