Ohrozené Slovensko

Podľa štúdie OECD Slovensko a Česko patria medzi krajiny najviac ohrozené stratou pracovných miest.

09.10.2017 20:00
debata (1)

Dôvodom je nástup nových technológií založených na robotizácii. Hlavným problémom je nevýhodná štruktúra našich ekonomík s prevahou montážnych dielní a skladov. Na druhej strane, robotizáciou najmenej ohrozené sú Kórejská republika a Fínsko, ktorých ekonomiky sú v oveľa väčšom rozsahu založené na vývoji a výskume.

Základy pre pesimistické vyhliadky v oblasti pracovných síl si však položili samotné SR a ČR – svojím nezodpovedným prístupom pri vytváraní nových pracovných miest v uplynulom desaťročí, najmä pokiaľ ide o investičné stimuly. Očakávaný nárast mzdovej úrovne pracovníkov v oblasti výroby náročnej na dopravnú infraštruktúru a dochvíľnosť subdodávok napríklad v automobilovom priemysle nebudú dôvodom na presunutie výroby do krajín s lacnejšou pracovnou silou.

Zvýšiť ochotu cestovať za prácou spolu s väčšou podporou pracujúcich rodičov by malo byť hlavnou prioritou budúcich daňových zmien na Slovensku.

Lacná pracovná sila s nízkymi nárokmi v oblasti odmeňovania a pracovného prostredia sa často spája aj s nižšími výkonmi alebo väčším podielom vyrobených nepodarkov aj reklamácií tovaru. Odchod z krajiny hrozí predovšetkým vtedy, ak ide o jednoduchú činnosť, ktorá nie je viazaná na presnú časovú previazanosť dodávok komponentov na výrobu, a zároveň výroba alebo montáž sa vykonávajú na ľahko demontovateľných strojných zariadeniach.

Množstvo súčasných profesií sa kvôli novým technológiám stane zbytočnými, najmä pokiaľ ide o ľudí s nízkou kvalifikáciou. Ľudia z montážnych dielní, ktorí stratia zamestnanie, budú musieť počítať s nevyhnutnosťou rekvalifikácie a tiež s nevyhnutnosťou viac cestovať za prácou.

Súčasná daňová legislatíva však dnes na nevyhnutné zmeny pracovného trhu zatiaľ nereaguje. Dochádzať za prácou autom za drahý benzín alebo vynakladať čoraz viac peňazí na dopravu je pre mnohých nevýhodné. Pritom vo vyspelých krajinách sú daňové úľavy pre tých, čo dochádzajú za prácou alebo musia uhrádzať náklady na druhú domácnosť v mieste výkonu svojej práce, bežnou súčasťou nákladových položiek znižujúcich základ pre výpočet dane z príjmu zamestnancov.

Zvýšiť ochotu cestovať za prácou spolu s väčšou podporou pracujúcich rodičov by malo byť hlavnou prioritou budúcich daňových zmien na Slovensku. Niektoré politické strany sa však prednostne zaoberajú víziou zvyšovania ročného nezdaniteľného minima pre všetkých daňovníkov zo súčasných 3 803 eur aspoň o pár stovák eur. Je to jednoduchšie ako prepracovanie systému daňového bonusu na druhé a ďalšie dieťa alebo zamestnaneckej prémie, ktorá by zvýšila čisté príjmy pre ľudí starajúcich sa o deti.

V situácii, keď aj pre Slovákov existuje dostatok voľných pracovných miest v susednom Rakúsku alebo iba o trochu viac vzdialenom Nemecku, množstvo firiem márne hľadá kvalifikovaných pracovníkov na trhu práce za mzdu, ktorá nie je pre prípadných uchádzačov zaujímavá. Pracovať a dobre zarábať v zahraničí totiž znamená aj predpoklad na lepší ako slovenský dôchodok v starobe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovný trh #OECD #robotizácia