Sen o dlhšej dovolenke

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom štátnych sviatkov, ktoré sú dňami pracovného voľna.

30.10.2017 08:00
debata (9)

Červenými číslicami označené dni v kalendári pribúdali postupne v uplynulých dekádach ako nástroj politického marketingu parlamentných strán. Paradoxne pôsobí najmä nahromadenie voľných dní sústredených na koniec augusta až do polovice septembra.

Príliš veľký počet sviatkov je v protiklade so zákonným nárokom na počet dní riadnej dovolenky zamestnancov. V mnohých vyspelých krajinách EÚ je obvyklý počet dní určených na dovolenku 30, u nás je to o päť dní menej. Nehovoriac o zamestnancoch mladších ako 33 rokov, ktorí majú nárok iba na štyri týždne voľna ročne.

Slovenskí politici a médiá sa v oblasti pracovnoprávnych vzťahov však u nás zaoberajú inými témami, ako je počet dní dovolenky.

Najdlhšou dovolenkou sa môže pochváliť Nemecko (34 dní), Francúzsko (31 dní), Taliansko (31 dní) a Belgicko (30 dní). V praxi však dlhšiu ako zákonnú dovolenku majú vo firmách, kde úspešne fungujú odbory, ktoré takéto benefity dohodli v rámci kolektívnych zmlúv. Najdlhšiu dovolenku v rozsahu 9 týždňov majú u nás iba zamestnanci v školstve.

Na druhej strane odstrašujúcim príkladom v počte dní dovolenky je Japonsko a USA, kde v mnohých prípadoch zamestnanec čerpanie celého nároku na dovolenku považuje za ohrozenie svojej pracovnej kariéry či za hrozbu straty pracovného miesta. Ukážkou toho, ako ťažké je vybojovať pre pracovníkov dovolenku navyše, bol tohtoročný štrajk zamestnancov automobilky VW v Bratislave.

Tamojším nezávislým odborom sa podarilo dohodnúť zvýšenie dovolenky o jeden deň na budúci rok a o dva dni počnúc rokom 2019. Dlhšia dovolenka formou plateného voľna pre zamestnancov predstavuje logicky menší zisk pre zamestnávateľov, ako aj väčšie nároky na organizovanie pracovných procesov. Firmám sa skôr pozdáva predvojnové heslo Tomáša Baťu: „Pracujte hoci zadarmo. Len nezastavujte prácu, lebo tá je blahobytom nás všetkých.“

Ak by štát chcel podporiť podnikateľské prostredie, stálo by možno za úvahu znížiť počet dní sviatkov a o rovnaký počet dní zvýšiť zákonnú výmeru dovolenky na zotavenie zamestnancov. Odbúrali by sa tým problémy s neželateľnou zvýšenou frekvenciou počtu cestujúcich pred a po sviatkoch v medzimestskej hromadnej preprave alebo ponosy obchodníkov na povinne zatvorené obchody počas sviatkov.

Zatvorené obchody počas slovenských sviatkov znižujú tržby obchodníkom a príjmy štátu vo forme DPH. Dôkazom toho sú okrem iného zábery z parkovísk prihraničných nákupných centier v Rakúsku, kde počas našich sviatkov majú evidentne prevahu autá so slovenskou poznávacou značkou.

Slovenskí politici a médiá sa v oblasti pracovnoprávnych vzťahov však u nás zaoberajú inými témami, ako je počet dní dovolenky. Na programe dňa je predovšetkým zavedenie vyšších príplatkov za prácu v noci a počas víkendov, ako aj dobrovoľné zavedenie trinásteho a štrnásteho platu, z ktorého sa nebudú platiť odvody. To však znamená, že tieto príjmy nebudú zohľadnené na účely tzv. osobného mzdového bodu, a teda sa nezapočítajú do lepšieho výpočtu starobného dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #pracovný trh #štátne sviatky