Prehnané očakávania

Predpokladajme, že bez zásadných komplikácií preplávame všetkými troma fázami brexitu.

03.11.2017 14:00
debata

Dohoda o podmienkach odchodu otvorí priestor na rokovanie o režime v prechodnom období. Počas neho sa obe strany dohodnú na definitívnej podobe vzťahov. Približne šesť rokov po britskom referende tak budeme vedieť, ako úzko zostane Londýn ekonomicky prepojený so zvyškom únie.

Brexit je plavbou v neznámych vodách, pri ktorej nemožno vylúčiť neočakávané udalosti. Zlyhanie rokovaní a hrozba odchodu bez akejkoľvek dohody môžu vyvolať v Británii politickú krízu. Predčasné voľby by mohli viesť k vytvoreniu vlády, ktorá by si priala odchod z EÚ zastaviť. Za určitých okolností by mohli byť ostatné krajiny ochotné hľadať (právne a technicky komplikovaný) spôsob, ako naštartovaný brexit zastaviť…

Aj keď je to teoreticky možné, je to málo pravdepodobné, pracujme teda s reálnejším scenárom. Na konci roka sa Londýn a Brusel dohodnú, aspoň rámcovo, na podmienkach odchodu. Keďže rok a štvrť je primálo na dotiahnutie obchodnej dohody, a „najtvrdší možný brexit“ nie je v záujme ani jednej zo strán, začneme rokovať o prechodnom období možno na dva, no skôr na tri roky. S dlhším prechodným obdobím asi nebude súhlasiť „tvrdé jadro“ zástancov rýchleho rozchodu v Konzervatívnej strane, pre premiérku Mayovú je však v skutočnosti výhodnejšie. Aj z hľadiska britského volebného cyklu.

Z praktických dôvodov bude režim „prechodného obdobia“ vyzerať podobne ako členstvo v EÚ, mínus hlasovacie práva. Británia bude platiť príspevky do spoločného rozpočtu, a hoci možno bude môcť postupne zavádzať obmedzenia, v princípe bude pre občanov EÚ akceptovať právo voľného pohybu.

Tri roky nie sú tak veľa (rokovania o dohode s Kanadou sa začali v roku 2009, a ešte stále je v platnosti len „predbežne“), no mali by na vyrokovanie a ratifikáciu obchodnej dohody stačiť. Ak budú na strane EÚ do ratifikácie zapojené aj národné parlamenty, nemožno vylúčiť, že situácia sa v poslednej chvíli zdramatizuje podobne ako v prípade dohody s Kanadou. Lenže aj výsledok bude podobný: ak by sa proces ratifikácie na národnej úrovni príliš naťahoval, dohoda s Britániou vstúpi do platnosti „predbežne“.

Pri súčasných pozíciách oboch strán je nepravdepodobné, že dohoda bude príliš ambiciózna. Je zrejmé, že Británia bude mimo jednotného európskeho trhu – inak by napríklad nemohla obmedziť voľný pohyb osôb z EÚ. Pravdepodobne nevznikne ani colná únia. Tá by totiž Británii zviazala ruky pri uzatváraní obchodných dohôd s inými krajinami – čo má byť, podľa zástancov brexitu, jedna z veľkých výhod odchodu.

Spoločný menovateľ tak bude pomerne malý: bezcolný obchod s priemyselnými tovarmi, možno poľnohospodárskymi výrobkami či úzka spolupráca v niektorých oblastiach (napr. v obrane). Konečná dohoda však nenechá hranice otvorené pre služby vrátane finančných služieb. Pre Londýn to asi bude sklamaním, no mal by sa naň radšej pripraviť. Máločo dokáže skomplikovať rokovania tak, ako prehnané očakávania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit