Dlhy, úroky a cukor

Väčšina vyspelých krajín sveta je enormne zadlžená. V dlhovej hitparáde Európskej únie najviac vyčnieva Grécko s približne 180-percentným dlhom v pomere k HDP a Taliansko so 133 % HDP (2,27 bilióna eur), k čomu treba ešte pripočítať súkromné dlhy vo výške 176 % HDP (cca 3 bilióny eur).

07.11.2017 10:00
debata

Predpokladané zvyšovanie úrokových sadzieb po prípadnom zrušení masívneho tlačenia lacných peňazí zo strany ECB iba o jediné percento v prípade Talianska znamená dodatočné náklady štátu na úroky z verejného dlhu 23 miliárd eur ročne.

So zvyšovaním úrokov po ohlásenom znížení nákupu dlhopisov ECB už komerčné banky vážne počítajú. Aspoň taký signál dala zatiaľ jedna z malých bánk na Slovensku, zameriavajúca sa na solventnú klientelu, keď úroky z termínovaných vkladov s trojročnou viazanosťou zvýšila až o polovicu, na rovné dve percentá ročne. To je pritom viac, ako platia mnohí úveroví dlžníci vo veľkých bankách na úrokoch z hypotekárnych úverov. Najbližšie mesiace ukážu, či sa pre rast úrokov rozhodnú aj iné banky u nás.

Aby som si urobil lepší obraz o tom, ako je na tom Slovensko, pozrel som si údaje na internetových hodinách verejných dlhov krajín EÚ. Slovensko od začiatku v rámci verejného rozpočtu vykazuje mínusovú sekeru 1,13 mld., pričom aktuálna výška dlhu štátu predstavuje 43,9 mld. eur (52,6 % HDP). To zodpovedá aktuálne 8¤088 eurám dlhu na každého obyvateľa krajiny. Ešte pred niekoľkými týždňami na tom istom mieste internetového portálu svietilo číslo 7¤890 eur. Zaujímavé boli čerstvé údaje z Nemecka, ktoré vykáže za rok 2017 celkový prebytok asi 14 mld. eur, alebo z Česka s prebytkom hospodárenia štátu vo výške 0,83 mld.

Objem nášho verejného dlhu nie je vôbec tragický, aj keď k úplne vyrovnanému rozpočtu sa viac musíme usilovať, napriek vysokému rastu ekonomiky a zamestnanosti spojenej s podstatne väčším výberom dane z príjmov. Vzhľadom na našu skromnosť pri požiadavkách na zvyšovanie platov vo verejnej a štátnej správe a striedmosť vo verejných výdavkoch sa Slovensko teší dobrej dôvere veriteľov. Dôkazuje to aj nedávny úspešný predaj dlhopisov SR so splatnosťou 30 rokov pri úrokovej dvojpercentnej ročnej sadzbe.

Kuriózne môže znieť porovnanie nášho verejného dlhu k celkovému majetku najbohatších ľudí na svete. Majetok Billa Gatesa predstavuje 86 mld. dolárov (74 mld. eur), majetok Warrena Buffeta 75,6 mld. dolárov (65,17 mld. eur). Na splatenie všetkých verejných dlhov Slovenska nahromadených za posledných 25 rokov by nám teda teoreticky stačila iba polovica majetku najbohatšieho muža planéty.

Štáty v dnešných časoch hľadajú netradičné nástroje na naplňovanie svojich pokladníc. Vo Francúzsku sú to napríklad odvody zo sladených nápojov. Od 1. januára 2018 „osladí“ krajina galského kohúta život a stenčí peňaženky ľuďom za každý gram cukru na 100 mililitrov nápoja. Týmto opatrením chcú Francúzi zároveň bojovať proti obezite obyvateľstva tak, že donútia výrobcov, aby dávaliť do nápojov menej cukru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #dlh #Francúzsko #sladené nápoje