Náš realitný daňový raj

Každý, kto v EÚ kúpi nehnuteľnosť, zaplatí do štátneho alebo mestského rozpočtu 3 až 10 percent z jej kúpnej ceny. Napríklad v Španielsku je to až 10 percent.

13.11.2017 16:00
debata (8)

To, samozrejme, neplatí vtedy, ak investor nekúpi nehnuteľnosť, ale iba akcie firmy. V prípadne luxusných víl, trebárs na Malorke alebo v Karibiku, je bežné, že nehnuteľnosť predáva offshorová spoločnosť so sídlom v daňovom raji Britské Panenské ostrovy prostredníctvom prevodu akcií samotnej firmy. V takom prípade daňová správa zvyčajne nevyberie od daňovníkov nadobúdajúcich luxusnú rezidenciu vôbec nič…

Sadzby dane z prevodu a prechodu nehnuteľností sú v rámci jednotlivých krajín rôzne. V Česku je od novembra 2016 povinný takúto daň vo výške 4 percent zaplatiť ten, na koho nehnuteľnosť darovaním alebo kúpou prechádza do vlastníctva. Sadzba dane sa počíta z predajnej ceny nehnuteľnosti alebo zo 75 percent smerodajnej hodnoty určenej príslušným finančným úradom. Vo viacerých krajinách sú sadzby dane percentuálne odstupňované podľa ceny nehnuteľnosti, pričom existuje široké spektrum daňových úľav pri nadobúdaní novej alebo takmer novej nehnuteľnosti (v Maďarsku napr. byt alebo dom vo veku do päť rokov od kolaudácie).

Okrem dane z prevodu nehnuteľnosti čaká nových majiteľov realít v niekoľkých štátoch Európy aj povinnosť platiť majetkové dane, resp. dane z bohatstva. V tomto smere je najprísnejšie Švajčiarsko, ktoré uplatňuje nielen vysoké dane z nehnuteľnosti, ale aj majetkové dane v prípade, ak nehnuteľnosť neslúži ako bydlisko jej majiteľa. Tie majú zvláštny daňový základ založený na akomsi virtuálnom príjme majiteľa, ktorý by z nehnuteľnosti dosiahol, ak by ju (teoreticky) prenajímal.

Slovensko v očiach ostatných daňovníkov EÚ či Švajčiarska vlastniacich, predávajúcich alebo nadobúdajúcich nehnuteľnosť vyzerá od roku 2005 ako naozajstný daňový raj. Vtedy totiž došlo k zrušeniu dane z prevodu a prechodu nehnuteľnosti, dane z darovania a dane z dedičstva. Príjmu štátu v podobe takýchto daní sme sa pred viac ako dekádou vzdali, pretože ich výber bol údajne komplikovaný, predávajúcich i kupujúcich motivoval k dvojakým cenám a platbám časti cien realít načierno. To malo za následok aj celkovo slabý výber takýchto daní do verejných financií.

Slovensko má okrem nulových daní z predaja, prevodu a darovania nehnuteľností v porovnaní s inými krajinami i veľmi nízke administratívne poplatky katastra nehnuteľností. V Rakúsku sa napríklad platí za prevod vlastníctva 1 percento z ceny nehnuteľnosti, pričom u nás je to iba 66 eur.

Nehnuteľnosti sa v období nízkych úrokov predávajú často ako horúce párky, no štát z týchto prevodov získava na daniach a správnych poplatkoch len veľmi málo. Slovensko možno preto označiť za daňový raj, v ktorom si netreba robiť starosti s daňami pri realitách. Naša krajina je vďaka absencii akejkoľvek povinnej úradnej evidencie darovacích zmlúv a nulovej dane z darovania ideálnou práčkou príjmov z čiernej a sivej ekonomiky.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #dane