Príplatky za obezitu

Podľa najnovších štatistík Európskej agentúry pre leteckú bezpečnosť muži cestujúci letecky 1. triedou vážia viac, ako predstavuje priemer u mužov (84,6 kg) využívajúcich leteckú dopravu.

20.11.2017 12:00
debata

U žien je tento rozdiel trochu miernejší. Prvou spoločnosťou na svete, ktoré sa rozhodla účtovať ceny leteniek podľa hmotnosti pasažierov, je Samoa Air z Polynézskych ostrovov, kde obezita obyvateľstva patrí k najväčším na svete. Dôvodom stanovenia ceny leteniek na princípe „Čím tučnejší pasažier, tým drahšia letenka“ boli zistenia, že cestujúci tejto spoločnosti vážia až o 14 kíl viac, ako sa predpokladalo.

Letecké spoločnosti v Európe zatiaľ nad takouto možnosťou neuvažujú, no hmotnosť cestujúcich konkrétnych letov ich z bezpečnostných dôvodov čoraz viac zaujíma. Obéznym môžu napríklad určiť sedadlo, ktoré je z pohľadu vyťaženia lietadla najvýhodnejšie.

Obezitu považujú za luxus aj zdravotné poisťovne. V EÚ sa zatiaľ vyššie platby týkajú iba dobrovoľného komerčného zdravotného poistenia.

Úsilie o bezpečnosť a efektívnosť v leteckej doprave vari raz povedie k tomu, že každého cestujúceho pred letom odvážia a miesto v lietadle mu podľa jeho hmotnosti automaticky pridelí počítač. Dopravcovia dnes vedia, koľko váži batožina cestujúceho, no nevedia, koľko váži samotný pasažier. Prvou lastovičkou v tomto smere medzi európskymi aerolíniami je Finair s odletmi z Helsínk.

Obézni turisti to často nemajú na dovolenkách ľahké ani v hoteloch. Môžu mať problémy s izbami a ich príslušenstvom. XXL hotel s kvalitnými službami určený výhradne pre tučnejších otvorili nedávno na Bahamských ostrovoch. Určený je len pre hostí nad 30 rokov trpiacich výraznou nadváhou. Tú im však pobyt nepomáha znížiť, skôr naopak! Návštevníci si môžu dopriať nielen bohatú stravu z bufetových stolov, ale nemusia mať obavy ani o svoje lôžka v izbách, ktoré sú vystužené špeciálnou oceľou.

Obezitu považujú za luxus aj zdravotné poisťovne. V EÚ sa zatiaľ vyššie platby týkajú iba dobrovoľného komerčného zdravotného poistenia. Ľudia s nadváhou alebo fajčiari preto do svojich peňaženiek musia siahnuť pri platbách doplnkového poistenia hlbšie ako bežní klienti.

V prípade zdravotníckych výkonov hradených z povinných zdravotných odvodov musia ľudia s veľkou nadváhou počítať s obmedzeniami v oblasti kúpeľnej starostlivosti alebo niektorých operácií pohybového aparátu, najmä pokiaľ ide o endoprotézy a pod. Obezita totiž môže byť rizikom pri operáciách, ako aj pri pooperačných rehabilitačných procedúrach.

Zvláštny spôsob boja s obezitou ekonomicky aktívneho obyvateľstva zaviedlo Japonsko. Podľa tamojších pravidiel zamestnanci musia chodiť každý rok na preventívne lekárske prehliadky, kde sa ich hmotnosť porovnáva s uplynulým obdobím. Za priveľký prírastok na váhe zamestnanca sa paradoxne berie na zodpovednosť firma. Za tučného pracovníka musí platiť vyššie odvody, lebo ho dokáže k diéte presvedčiť účinnejšie ako rodina. Okrem iného aj preto, že priemerný Japonec v práci trávi oveľa viac času ako s rodinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #letecká doprava