Dojemne na jednej lodi

Aj Slovensko už má svojho celebritného vinníka v kampani na sociálnych sieťach proti sexuálnemu násiliu a obťažovaniu. Stal sa ním Eugen Korda.

21.11.2017 15:00
debata (1)

Posledných pár dní hrmelo novinárskou obcou zverejnené odhalenie na facebooku z pera autora politických vtipov Rada Ondřejíčka voči sprvu nemenovanému „známemu novinárovi“, ktorý podľa neho dlhodobo obťažuje a nemiestne komentuje ženy. Jeho kolegyne neskôr anonymne pre iný denník potvrdili, že ich Kordove narážky otravujú, cítia sa z nich zle a nechcú byť zdrojom oplzlej zábavy pre celý kolektív.

Ondřejíčkovým vlastným vtipom sa dá výčítať všeličo, najmä bezbrehý cynizmus, ale gesto je to veľké. Po prvé, ide o prelomenie ticha ohľadom široko rozšírenej praxe sexuálneho obťažovania žien nielen na pracovisku. Po druhé, pre to, že sa k téme vyjadril ako muž, ktorý sa hanbí za sexistických kolegov a komu sa otvorené a neželané narážky, tobôž programovo opakovaný sexuálny nátlak na ženy či násilie z pozície moci nezdajú ako legitímne spôsoby dvorenia. V statuse zámerne nikoho nemenoval, To, že novinára Kordu ihneď rozpoznali a pomenovali v diskusii, hovorí za všetko. Prinajmenšom to, že to všetci okolo neho dlho vedeli. A tolerovali.

Existuje rozdiel medzi dobre mienenými komplimentmi, ktoré potešia ženy i mužov, a medzi chlipnosťou a chrapúnstvom. To, že sa niektoré ženy rady páčia, neznamená, že si želajú, aby ich ktosi na pracovisku plieskal po zadku a viedol oplzlé reči. Postaviť sa voči obťažovaniu nie je ľahké, najmä keď ide o niekoho známeho. Stojíte totiž nielen proti nemu, ale aj proti fanúšikom, proti iným kolegom, jednoducho „robíte problémy“. Radšej sa tomu ticho vyhnete, veď často je to niekto, od koho závisí vaša profesionálna budúcnosť.

Prekvapuje, koľko solidarity sa Kordovi dostalo, dokonca od jeho viacerých spolupracovníčok, ktoré boli cieľom jeho chlipných narážok. Mnohí to uzavreli s tým, že áno, všetci sme to vedeli, ale „je to náš kamarát, máme ho radi“. To, že v tomto prípade nejde o fyzického násilníka (zo znásilnenia ho nik neobvinil), nie je argumentom. Pretože obťažovania a nepríjemných sexuálnych narážok, ktoré sú ďaleko za hranicou, sa nedopúšťa len úchyl, ktorý potrebuje odbornú pomoc. Naopak, často sú to muži v kolektíve obľúbení, sympatickí, kamaráti. Tentoraz nejde iba o osobné odsúdenie Kordu ako človeka, no aj o odsúdenie takýchto praktík. Rovnakú skúsenosť však majú mnohé iné ženy (našli by sa i muži), ktorých obťažovateľov nik nepozná, nie sú verejne známi, nebudú ich rozoberať médiá.

Kamarátskosť a lojalita s Kordom alebo inou „celebritou“ bude pre mnohých potvrdzovať dojem, že ide o business as usual. Nie, nie je to v poriadku, je to trápne a hrubo neprofesionálne. Trafené husi zagágali a novinára sa rýchlo zastal najmä politik, najznámejší multiotecko s háremom, ktorý okrem iného posielal perverzné esemesky neplnoletej dievčine zo zariadenia pre drogovo závislých, a konzervatívno-katolícke médiá, ktoré proti právam žien vystupujú programovo a dlhodobo. Preto si človek môže byť istý, že je to trefa do čierneho.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #sexuálne obťažovanie #Eugen Korda