Predvianočné zmrazovanie

Všetkých spoluobčanov veľmi znepokojila myšlienka na zmrazovanie platov vyšších ústavných činiteľov, ktorá vznikla akoby z ničoho nič a rovno pred Vianocami.

03.12.2017 09:00
debata (2)

Hociktorý bežný obyvateľ, keby sa napríklad vrátil domov s platom o 1 200 eur nižším, než sa od neho v pokojnej domácnosti očakávalo, najskôr by nepriniesol do rodinného rozpočtu vôbec nič. Alebo by musel pár stoviek doplácať. To vyvoláva s vyššími ústavnými činiteľmi akýsi neformálny a prirodzený súcit nielen u najnižších ústavných činiteľov, ale aj u všetkých ostatných.

„Čo sa to zase u nás robí?“ kladie si väčšina otázku. „Ak toto môžu robiť s nimi, čo potom budú robiť s nami?“ Médiá síce občanov upokojujú, že v podstate o nič nejde, lebo napríklad prezident celý svoj plat rozdá, takže vlastne ani nezbadá, či dostane viac, alebo menej. Potvrdil to aj jeho hovorca. Totiž to, že na tomto sa nič nezmení bez ohľadu na zmrazovanie. Otázkou je však, či sa toho nechytí aj Brusel. Istotne totiž ide o lákavý príklad, a takéto nečakané opatrenie by určite zarmútilo všetkých obyčajných obyvateľov Európy, ktorí inak na úradníkov centrály Európskej únie vôbec nedajú dopustiť.

Aby som presnejšie zistil, o čo tu ide, musel som sa vybrať na trhovisko na Miletičovej ulici v Bratislave, ktoré samo osebe predstavuje najväčšie medzinárodné fórum na Slovensku. Znamená svojím spôsobom aj jedinú istotu, lebo nám ho nemôžu ani odklepnúť, ale ani priklepnúť, ako nejakú nadnárodnú liekovú agentúru. Napriek tomu, že celé trhovisko je nepretržite prepchaté liečivými vitamínmi a kvasenou kapustou, teda fakticky mimo bohumilého bezprostredného dozoru príslušných orgánov EÚ. Tým chcem povedať, že je medzinárodne zbavené napríklad aj konfliktnej náboženskej problematiky, ktorá niekedy môže viesť k sporom medzi rôznymi kultúrami.

O nevinnosti trhoviska som sa presvedčil pred týždňom, keď som sa tam pokúšal zakúpiť adventný veniec. „A čo ste sa zbláznili? Veď advent je až o šesť týždňov!“ zmrazila ma mladá predavačka, ako by som bol nejaký retardovaný poslanecký plat. Nepochopil som to inak, než ako závažnú patologickú zmenu v celom kresťanstve.

Známy forenzný politológ sedel, našťastie, opodiaľ na lavičke, svedomito pripravený vysvetliť nevysvetliteľné. Prirodzene, za pomoci okolkovaných osviežujúcich nápojov, ktoré nestriedmo požíva namiesto vešteckej gule.

„S tým zmrazovaním platov to neberte až tak doslovne!“ upokojoval ma. „Radšej si predstavte, že sú to iba také zmrazené polotovary, z ktorých sa po rozmrazení a príslušnej úprave vykľuje celkom šikovná a chutná vecička! Pri globálnom otepľovaní je takéto zmrazovanie vcelku bezvýznamné. Ibaže ten plat je na chvíľku ako semienko, ktoré nemôžete dať do zamrznutej pôdy. Ale svoj živý potenciál si ono stále uchováva!“

Prekvapil ma, a tak som sa opýtal: „Neurobil teda ten Fico zase nejakú chybu?“

Až ho striaslo: „Prirodzene, že urobil! Nedal dotknutým také to mikulášske vrecúško s pomarančom a nevylúpanými arašidmi ako nejakým sirotám. Hneď by sa tu menej fňukalo.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #zmrazovanie platov