Fujtajbl!

A je po sviatkoch. My papučoví televízni sviatkovači sme si vydýchli. Vykúpenie po porciách českých rozprávok, ktoré servírovali počas sviatkov všetky televízie, akoby sa zbláznili!

03.01.2018 15:00
debata (12)

Od vzniku najstarších českých a slovenských rozprávok uplynul čas, sviatky sú príležitosťou oprášiť ich a zaradiť do programu. Tentoraz sa však ocitlo v hre rozprávkové všetko. Aj novšia „filmová klasika“ českej proveniencie. Bohužiaľ, českí filmári do úmoru používajú rokmi akože overenú zápražku – trochu prisprostastý kráľ, niekto, kto sa ho snaží oblafnúť, čary jemne pripečenej babky „kořenářky"… Ani posledná rozprávka Anjel pána 2 nebola výnimkou. Niečo tak bezduché a slabé som dlho nevidela! Novšie rozprávky nie sú pre deti, ale čosi ako akési „babovřesky" na spôsob deti pre dospelých. Múdrosť a intelekt netreba, autori to skôr berú „spodem“…

Asi si myslia, že iba tak sa priblížia čo najväčšiemu počtu divákov. O čo tu teda ide, ak nie o deti? O prachy? Chýba im neha, trochu civilnosti, normálny príbeh, ktorý inak vo svojej rozprávkovej predlohe všetky majú.

Jiřina Bohdalová je vynikajúca herečka, ale vidieť ju asi v štyroch rozprávkach strapatú miešať zázračný lektvar s hlúpym úsmevom, šepotajúcu akési všeobecne známe tajomstvá o svete, je tragédia hodná štátnej ceny akurát od pána Zemana. (O oceneniach, ktoré v novom roku rozdal pri príležitosti 25. výročia Slovenskej republiky náš pán prezident, taktne pomlčím, viaceré osobnosti si vážim a nechcem sa dotknúť radosti ich rodinných príslušníkov, všetci „moji“ boli ocenení in memoriam, z ocenenia!) Trojan ako anjel, všetci tí čerti, brbotajúci a potkýnajúci sa o svoju hlúposť, tváriacu sa ako šibalstvo. Kolega spisovateľ mi vravel, že čerti, vodník a „kořenářka“ sú požadovanou vstupenkou do sveta rozprávok. Najnovšie asi aj „hlúpy Jano s anjelskými krídlami“.

Videla som aj zopár nemeckých rozprávok podľa bratov Grimmovcov. Čuduj sa svete, nechýba im ani vtip, ani civilnosť, nemusia byť všetci za každú cenu trápne vtipní. To iba v našom podaní musí byť kráľ domotaný „srandista“ á la Werich a princ sa nechce ženiť, lebo rád trávi čas s priateľmi á la Trávniček, a radcovia a šašovia kradnú a klamú ako Kopecký a spol. v Pyšnej princeznej.

Ani sa mi nechce veriť, že sme tak hromadne osprosteli. Že si myslíme, že toto je tvorba pre decká. Treťotriedny humor pre dospelých, sexistické vtipy, uprostred ktorých by mala stačiť koruna na hlave princeznej alebo plastové čertovské rohy na hlave pričapeného čerta, ktorý sa potuluje po svete, lebo aj pre peklo bol sprostý. O nebeskej tupote prezentovanej na Štedrý večer ani nehovorím. Fujtajbl.

Prizabiť národ rozprávkami sa tento rok nepokúšali iba komerčné stanice. Pridala sa k nim aj verejnoprávna. V ničom nezaostávala. A najlepšie fóry sa jej podarili celkom nechtiac, keď počas sviatkov tie rozprávky prekladala reklamou na mydlo proti kvasinkovej infekcii v intímnych partiách. Ešteže hlúposť nie je infekcia a nešíri sa cez obrazovky. Deti na naše rozprávky kašlú, ale čo chudáci my?

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #Vianoce #sviatky