Riziko nestability

Pokiaľ ide o národné voľby, ktoré môžu ovplyvniť vývoj v EÚ, tento rok by mal byť menej dramatický ako rok 2017.

12.01.2018 14:00
debata

Určite však nie nudný. A prvý väčší rozruch zažijeme už v marci, kde začiatkom mesiaca prebehnú parlamentné voľby v Taliansku.

Prieskumy sľubujú zamotaný výsledok: parlament bude rozdelený na tri politické bloky, a žiaden z nich nezíska vládnu väčšinu. Víťazom by malo byť Hnutie piatich hviezd. To však odmieta spoluprácu so „štandardnými stranami“, vládu teda nevytvorí. V ládna Demokratická strana v posledných mesiacoch v prieskumoch padá – aj vďaka vnútrostraníckym konfliktom. Podľa súčasných preferencií by už neboli schopní vytvoriť parlamentnú väčšinu ani v koalícii s ďalšími ľavicovými stranami.

Z volieb by mal vyjsť najlepšie stredo-pravý blok. Silvio Berlusconi je späť a jeho Forza Italia má v prieskumoch nad 15 %. Spolu s nacionalistickou Severnou ligou a krajne pravicovými Bratmi Talianska môžu získať viac ako 35 % hlasov. Ani to však nemusí stačiť na vytvorenie vládnej väčšiny.

Marcové voľby teda pravdepodobne politicky nič nevyriešia. Taliansko čaká ďalšie obdobie politickej nestability, s menšinovou či úradníckou vládou, alebo krehkou „veľkou koalíciou“ dvoch veľkých politických rivalov – Demokratickej strany a Forza Italia.

To by nemusel byť zásadný problém. Taliansko je v povojnovej ére šampiónom v striedaní vlád. Európu viac znepokojuje fakt, že štyri zo spomínaných strán spochybňujú, alebo spochybňovali, členstvo krajiny v eurozóne.

Hnutie piatich hviezd nie je priamo proti euru. Žiada však, aby o ňom mohli Taliani rozhodnúť v referende. Hnutie v súčasnosti túto tému priamo nekomunikuje, no keďže po voľbách ostane s najväčšou pravdepodobnosťou v opozícii, môže sa to kedykoľvek zmeniť. Najmä, ak by sa situácia v eurozóne opäť skomplikovala.

Členstvo Talianska v menovej únii spochybňujú aj strany tvoriace stredo-pravý blok. Silvio Berlusconi navrhoval, aby krajina používala dve meny – euro pre medzinárodný obchod a turistický ruch, líru pre domáci trh.

S blížiacimi sa voľbami a rastúcimi šancami na víťazstvo rétoriku mierni. Obrat však bude zložitý, ukázali to aj nedávne udalosti: začiatkom januára Berlusconi v médiách tvrdil, že euro nespochybňuje už ani predseda Severnej ligy Matteo Salvini. Reakcia strany bola rýchla. Jej hovorca pre ekonomiku vyhlásil: „Sekundu po vstupe Ligy do vlády začneme všetky možné prípravy na znovuzískanie menovej suverenity.“

Najväčším rizikom nie je nástup vlády, ktorá by chcela Taliansko vyviesť z eurozóny, ale trvalá politická nestabilita. V situácii, keď hrozia kedykoľvek predčasné parlamentné voľby, budú politici v stave permanentnej kampane. Dnes je situácia v eurozóne relatívne pokojná, no už o rok to nemusí platiť. Kombinácia ďalšieho spomalenia hospodárskeho rastu, nedobudovaných inštitúcií eurozóny a domácich problémov – vysokého dlhu a labilného bankového sektora – spôsobí, že sa euro stane v Taliansku opäť horúcim politickým problémom. A Taliansko sa stane horúcim problémom eurozóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľby #Politika