Ďakujem, pani Katarína!

Väčšinou ide o maličkosti a konvencie: dať žene prednosť, pomôcť, ak treba, uvoľniť miesto a podobne.

20.01.2018 08:00
debata (7)

Celý rad každodenných situácií, ktoré každý muž, vychovaný v našej kultúre, vykonáva v podstate až inštinktívne a nikto im ani nepripisuje nejaký väčší význam.

Neviem posúdiť, či zásadne spríjemňujú život, ale robia ho znesiteľným. Chýbali by, lebo niečo ľudské by sa bez nich kamsi vytratilo. Zdá sa mi, žiaľ, že dnes pribúda krajín, kde sa chápu priam ako obťažovanie. Istotne sa to môže stať, ak sa pritom prekročí miera. Ide skôr o záležitosť citu, výchovy a mnohých iných okolností.

Nevýhodou mnohých dnešných hnutí, v ktorých sú programovo znevažované, je však to, že odhliadajú od tradícií. Prehliadajú aj dôležitosť týchto vzťahov, lebo nikde inde, ako pri vzájomných stretnutiach mužov a žien, sa nemôžu uskutočniť.

Prekvapilo ma to pred pár rokmi na zahraničnej konferencii, keď som mladšej kolegyni, docentke, pomohol s kabátom, batožinou i so stoličkou. Milo sa usmiala a poďakovala. Ale napodiv ma kvôli tomu ostro napadli „západní“ mužskí kolegovia, pretože som ich údajne znevážil.

Obvinili ma, že ich chcem znemožniť, že z nich za každú cenu robím „sedliakov“, že ostentatívne dávam najavo svoju rakúsko-uhorskú nafúkanosť a nespochybniteľnú aristokratickú aroganciu. Nikomu z nich by vraj už nič také nenapadlo a zbytočne by neriskovali!

Z ich vtipkovania, napriek svojmu prvotnému zmätku, som zacítil aj akúsi smutnú nostalgiu, s ktorou sa mi po chvíli otvorene zdôverili. Preto sa mi hneď zapáčil list na obranu mužov, ktorý nedávno napísala známa francúzska herečka Catherine Deneuvová a ktorý podpísalo sto ďalších žien.

Podobné myšlienky vyslovila i bývalá americká ministerka zahraničných vecí Condoleeza Riceová a mnoho iných osobností. Treba podotknúť, že by tak azda urobila i väčšina našich mužov a žien. Akoby z listu opäť zavial úchvatný koncept etickej evolúcie, teda mravnej sebavýchovy a premeny muža láskou k žene, ktorý pred takmer ôsmimi storočiami inauguroval Dante Alighieri a ktorý tvorí jeden zo základov európskej kultúry. Nadviazal naňho akoby v hlbokom prepojení aj náš Andrej Sládkovič vo veľkolepom diele Marína.

Pani Katarína vo svojom názore neustupuje „násiliu“, ale upozorňuje na čosi tiež dôležité: „Žena má byť inteligentná, má mať šarm, zmysel pre humor a má byť láskavá. Ide o isté kvality, ktoré vyžadujem od muža.“

Zásadným dôvodom listu majú byť očakávané „čistky v umení“, teda na mieste, kde sa odjakživa etika snúbi s krásou. Preto jej chcem poďakovať za osviežujúce slová v ponurých časoch našej doby. Poďakovať za všetkých pomaly vymierajúcich nepolepšiteľných rytierov a džentlmenov. A pri pomyselnom obradnom pokľaku na ľavé koleno vdýchnuť na končeky Kataríniných prstov verše guatemalského básnika Miguela Asturiasa:

„Do dierky nebeského kľúča zmestíš sa dievča, lebo Veľký Zámočník nepremeškal chvíľu a odlial tvar tvojho tela v snehu, čo teraz žiari sťa hviezda…“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hnutia