Po väzení mieri do Senátu

Kandidatúru do Senátu USA za demokratov ohlásila transsexuálka a hrdinská whistleblowerka Chelsea Manningová, ktorá stála za jedným z najväčších únikov vládnych dokumentov v histórii Spojených štátov.

24.01.2018 12:00
debata

K tým mala prístup ako vojenská analytička v Iraku a teraz ich poznáme z portálu WikiLeaks. Zverejnila aj dôkazy o tom, že americká armáda zatajovala smrť desaťtisícov civilistov, obyčajných ľudí alebo detí, ktorých vojaci zabili v Iraku ako „vedľajšie škody“. A tiež stovky tisíc depeší z ambasád USA po celom svete.

Vďaka nim sme sa aj my mohli dozvedieť také pred slovenskými voličmi a daňovými poplatníkmi utajované informácie, ako napríklad koľko peňazí nás stála účasť v irackej vojne. Tej vojne, za ktorú vtedajšieho britského premiéra Tonyho Blaira označila parlamentná komisia za vojnového zločinca.

Jej kandidatúra je však ďalším signálom, že sa v USA posilňuje demokratický a ľavicový odpor voči súčasnej Trumpovej politike.

Tiež sme sa dozvedeli o tom, ktorým režimom sme tajne predávali zbrane, kto kupoval poslancov v parlamente a o škandáloch KDH, Mikuláša Dzurindu a iných pohlavárov.

Pri whistleblowingu, čo je inými slovami publikovanie utajených vládnych alebo komerčných informácií, platí, že ich zverejnenie má pre ľudí dôležitý význam. Odhalí sa tým nejaké zverstvo, neprávosť, zločiny proti ľudskosti, obludné a nemorálne korporátne praktiky. To, že sa o tom verejnosť dozvie, je dôležitejšie ako to, či dotyčný porušil dajakú klauzulu o mlčanlivosti. V prípade Chelsey išlo o skutočné hrdinstvo, veď jej hrozil doživotný žalár. Nakoniec vo väzení strávila „iba“ sedem rokov, z toho tri v samotke.

Po ôsmich mesiacoch na slobode ohlásila kandidatúru do Senátu. V najbohatšej krajine sveta, ktorá funguje bez všeobecného zdravotného poistenia, kde cena pôrodu vyjde aj na 30-tisíc eur, každý desiaty mladý človek medzi 18. a 25. rokom má skúsenosť s bezdomovectvom, kde je najdrahšie vysokoškolské štúdium.

V Spojených štátoch, kde vládne Donald Trump, ktorý zatiaľ dokázal akurát tak podporiť rasistov a fundamentálnych katolíkov, odpustiť dane bohatým, zvýšiť odvody pracujúcim a rozprávať o sebe na Twitteri. Práve kvôli Trumpovi aj kandiduje. Ako hovorí, treba niečo začať robiť, lebo vládnuť sa dá oveľa lepšie.

Človeka málokedy nejaká kandidatúra nadchne, asi je u nás tých pozitívnych príkladov žalostne málo. Toto je ale ten prípad. Kandiduje ktosi, kto sa už v živote za niečo skutočne postavil. Chelsea mala obrovskú odvahu čeliť zločinom vlastnej vlády a v najťažších chvíľach života ešte prejsť zmenou rodovej identity. A keď ju nezlomilo sedem rokov basy, tak americký Senát, špinavá politika, korporátny tlak ani Trump to nebudú.

Zatiaľ nič nie je isté, najprv musí poraziť vo svojom štáte Maryland súčasného veľmi populárneho senátora. Jej kandidatúra je však ďalším signálom, že sa v USA posilňuje demokratický a ľavicový odpor voči súčasnej Trumpovej politike, respektíve voči politike, z ktorej stále profitujú len korporácie. Ale keď vyhral nezvoliteľný Trump, tak je možné všetko, nie? Aj to, že zvíťazí whistleblowerka Manningová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #USA #Chelsea Manningová #whistleblower #Senát USA