Marketingová záležitosť

Tento víkend bude v Českej republike druhé kolo prezidentských volieb a určite nie som jediná, kto si želá, aby to už bolo za nami. Priama voľba hlavy štátu sa javí ako zaujímavá ľudová zábava akurát tak do prvého kola. Po ňom sa náhle zmení na otvorenú vojnu a začne výrazne polarizovať spoločnosť.

25.01.2018 15:00
debata

Republika sa rozdelila na dva tábory. Napriek tomu, že tohto roku je to z hľadiska rozpoltenosti spoločnosti o čosi menej hrozné ako roku 2013, pokiaľ ide o témy, ktoré druhé kolo volieb vygenerovalo, prináša to vari ešte hlbšiu depresiu. Ľudia z tábora Jiřího Drahoša si dávajú síce väčší pozor a menej urážajú potenciálnych voličov Miloša Zemana, no úroveň klesla aj preto, lebo tímy oboch kandidátoch chápu voľby ako čisto marketingovú záležitosť. Nejde tu vôbec o názory, no o to, ako pôsobiť na voličov a neurobiť chybu.

Terajší prezident sa pred prvým kolom nezúčastnil na predvolebných debatách a tvrdil, že ani pred tým druhým do televízie diskutovať nepôjde. Po prvom kole však prijal Drahošovu výzvu, že sa s ním v televíznom dueli stretne. Drahoš navrhol dve debaty, Zeman chcel až štyri. Prvé dve, v súkromných televíziách, ktoré sú prezidentovi naklonené, tak absolvoval Zeman sám.

Neúčasť protikandidáta sa interpretovala ako jeho zbabelosť. Obe diskusie v televíziách Nova a Barrandov sa tak stali pre Zemana príjemným „pokecom“ s jemu naklonenými moderátormi. Dostal v nich príležitosť ukázať, že je stále vtipný a intelektuálne na výške. Tretia debata, ktorú odvysielala TV Prima, bola prvým stretnutím oboch kandidátov a pre Drahoša sa skončila katastrofálne.

Celý formát relácie, keď v publiku tlieskali, pískali a kričali diváci, pripomínala oveľa viac zábavnú arénu ako vážnu predvolebnú diskusiu. Nešťastný formát doplňovali témy, ktoré by mali byť tým, čo najviac ľudí trápi. Preberalo sa tam fajčenie v pohostinstvách, úprava pravidiel držania zbraní, ale najmä migrácia. Tá je totiž podľa Zemana tým, čo najviac páli občanov Česka. A nielen podľa neho, ale zjavne i podľa Drahoša, ktorý svojmu rivalovi pritakával a tvrdil, že jeho názory na migráciu sa od Zemanových nelíšia a že Európa musí brániť svoje hranice.

Žijeme v krajine, kde množstvo obyvateľov poberá sociálne dávky napriek tomu, že pracujú. Žijeme v krajine, kde trištvrte milióna domácností zápasí s exekúciami. Žijeme v krajine, kde ľudia, ktorí celý život dreli a dnes sú na dôchodku, obracajú v ruke každú korunu a bez pomoci detí by neprežili. Mladé rodiny zase často nemôžu prežiť bez pomoci svojich rodičov.

Zásadná otázka, prečo si u nás prácou nezarobíme na svoje živobytie, zostáva bokom, pretože kandidáti na prezidenta debatujú o migrácii… Akokoľvek je do budúcnosti potenciálnym problémom celého sveta a treba sa ním zaoberať na medzinárodnej úrovni a pokiaľ sa dá, zložitým situáciám s tým spojeným predchádzať, vulgárne chápanie tejto témy počas kampane nevyrieši skutočné problémy, ktoré máme tu a teraz. Už aby bolo po voľbách a my by sme sa už hádam konečne mohli zaoberať tým, čo nás naozaj trápi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #české prezidentské voľby