Ako sa dostať k bytu

Ceny bytov boli vlani rekordné a ľudia na Slovensku sa rekordne zadlžovali. K obom (aj k tučneniu kont developerov) prispeli výhodné hypotéky. Finančníci moralizujú o nerozvážnosti. Ani slovo o tom, že developeri nemajú na rast cien bytov pádny dôvod, či o tom, že je čas hovoriť o výške „mravného zisku“.

31.01.2018 11:00
debata (1)

Za rozhodnutím zobrať si hypotéku býva dôkladné zvažovanie. Napríklad toho, že suma za komerčný prenájom sa blíži k splátkam hypoték, že obecné byty chýbajú a ak aj nie, človeku zo strednej triedy hrdosť nedovolí podať si žiadosť a zaradiť sa medzi sociálne slabších. Spomeňme si, ako predstaviteľka štrajkujúcich učiteľov videla v ponuke obecných učiteľských bytov degradáciu pedagogického sta­vu…

Ak aj hrdosť nehrá prvé husle, zaváži neistota bývania v obecnom byte – pri prekročení príjmovej hranice výpoveď z nájmu príde obratom. Nájom nie je pritom najnižší, sotva si pri ňom našetríte na vlastné bývanie. Obecné nájomné bývanie je tak pre ľudí s vyhliadkou na príjmový rast dvojnásobne problematické. Tak ako pri hypotéke ohrozuje ho nízky alebo žiaden príjem, no na rozdiel od nej je traumou i malý presah určenej príjmovej hranice.

Byt je základ a tak berieme na seba hypotekárne jarmo. Sme otrokmi, ale vo vlastnom. Dnes tak ako pred sto rokmi sa spoliehame na seba a pomoc najbližších. Developeri vítajú náš zodpovedný vlastnícky sklon. Aj keď polovicu predražených bytov nepredajú, túžba po vlastných štvorcových metroch im hravo pokryje náklady.

Šanca vyhnúť sa otrockému osudu sa objavila vo vládnom návrhu zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch. Práve smeruje do prvého čítania. Sociálny podnik bývania, ustanovený v tomto návrhu, vyzerá šitý na mieru hrdej strednej triede pracujúcej v školstve, vo výskume a všade tam, kde sa platy, vynaložená práca a um rozchádzajú.

Prevratné je už to, že zákon definuje bývanie ako verejnú službu a pre jej férových poskytovateľov stanovuje rad finančných podpôr. Hoci aj tu je príjmová hranica štvornásobku životného minima (pre dvoch dospelých a dieťa ide o čistý príjem takmer 1 720 eur), v prípade založenia sociálneho podniku bývania ako družstva sa táto podmienka podstatne zmäkčuje. V takom prípade sa príjem bývajúcich členov bude posudzovať len pri zakladaní, respektíve vstupe do družstva. Bývanie člena družstevného podniku platový postup už neohrozí.

Istota celoživotného užívania bytu, ktorá pri obecnom sociálnom byte chýba, sa tu garantuje. Navyše, ak sa v riadení sociálneho podniku zachová demokratická samospráva, podnik má nárok na všetky formy podpory z verejných zdrojov i počas jeho fungovania. Demokratická správa tak môže výdatne znížiť náklady na bývanie.

Navrhnutá úprava je teraz v rukách poslancov Národnej rady. Zostáva dúfať, že ju schvália v nezmenenej podobe. Vyhrané však ešte nebude. Fóbie zo slova sociálny môžu zabrániť širšiemu využívaniu tejto cesty k slušnému a istému bývaniu. Viac ako inokedy treba preto pripomínať, že latinský základ slova sociálny hovorí o spájaní a združovaní, nie o chudobe a ponížení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka