Na Západe sú Srbmi Slováci

Pracujú u nás napríklad srbskí učitelia. Za peniaze a v podmienkach, za ktoré už nie sme ochotní robiť my.

01.02.2018 11:00
debata (28)

A prečo by sme aj boli, prečo by mal niekto cestovať za prácou cez pol republiky za nástupný plat 700 eur hrubého? To je motivačný plat? Veď ceny sú už ako v Rakúsku. To, že sa tu ozývajú hlasy na ochranu domáceho pracovného trhu, korporácie nezaujíma. Zaujíma ich zisk, stláčanie nákladov, platov, a keď sme im pridrahí, budú zamestnávať ľudí z iných krajín, lacnejších, ktorí budú platy ťahať dole.

Nepripomína vám to niečo? To sme boli a stále sme my: Srbi v zahraničí: vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku. To, čo neboli domáci ochotní robiť, alebo to, čo sme boli ochotní robiť za menej, sme robili my – vedľa kolegov a kolegýň z Poľska či Bulharska. A s tým sa v Británii aj znižovali platy. Zato naši vysokoškolsky vzdelaní ľudia odchádzali pracovať ako aupair či na stavby a vracali sa s dobrými peniazmi. Podobne ako teraz Srbi, Ukrajinci či iní migrujúci pracovníci u nás zarábajú, aby doniesli domov.

To nie je hra kto z koho. Veď Slovákovi, čo išiel zarábať na Západ, sa nik nečuduje. Nie je to Róm proti Srbovi, Brit proti Poliakovi, kto si uchmatne ten džob za nižší plat. To sú preteky ku dnu a my sme na jednej lodi. Bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák sa márne hrdí, že obraňuje našich Rómov a že ich máme zamestnávať namiesto Srbov. Srbi za to nemôžu, za to môže úroveň platov. Akékoľvek zatváranie hraníc je dvojsečná zbraň. Chceme, aby pracovný trh pred nami zatvárali Briti a Nemci? Nechceme.

Musíme prestať stavať na našej „konkurenčnej výhode“ v podobe lacnej pracovnej sily. Nielenže je to hlboko nemorálna nevýhoda, veď ponúkame vlastných ľudí, aby pracovali za tretinu toho, čo na Západe. Ešte sa aj obráti proti nám, pretože od istej sumy už nebudeme „konkurovať“ prišelcom z lacnejších krajín, lebo jednoducho neprežijeme.

Aj my sme odhlasovali, že vyslaní zamestnanci, ktorí pracujú v iných štátoch, dostávajú plat zo svojej domovskej krajiny, človek teda robí a žije pol roka v Nemecku za slovenský plat. Istej českej europoslankyne, ktorá hlasovala za, sa médiá pýtali, či teda aj ona bude mať český plat v europarlamente? Dotyčná očervenela a s úsmevom dodala, že „to predsa nie je to isté“.

No je to to isté, a tak ako český europoslanec má rovnako ako švédsky, Slovák má mať vo Švédsku rovnako ako domáci. Rovnaký plat pre každého, či je miestny, alebo pracovný imigrant. Nie znižovať, no vyrovnávať platy v ére hospodárskeho rastu a veľkého globálneho bohatstva.

Potrebujeme celoeurópsku minimálnu mzdu a zjednocovanie platov v odvetviach naprieč krajinami. A odborári, ako aj politici, ktorí chápu, že chudobní budú vždy nútení cestovať niekam za blahobytom, by sa mali zasadzovať za globálne minimum slušných platov aspoň v jednej a tej istej gigantickej nadnárodnej firme, ako napríklad Volkswagen.

Nesmieme sa dať poštvať proti ľuďom, ktorí sú nútení k nám prichádzať za prácou. Sú nám v tom predsa veľmi podobní.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #platy #migrácia #Srbi