Že zuby!

Aby bolo jasné, mám psa, je to dalmatínec, neposlúcha na meno Dunčo, býva s nami v byte, má ležovisko pod schodmi, ale keď nie sme doma, vtrepe sa do postele, sedí v kresle alebo leží v koši.

08.02.2018 10:00
debata (1)

V zime kŕmim vtáčky, nachovám aj susedove mačky, ak sa k nám zatúlajú, lejem mlieko ježkom. Predtým sme mali retríverku Moly. Raz som s ňou sedela u zverolekára. Z ordinácie vyšiel staručký ujo a hovorí: „Viete, čo sa ma tá pani pýtala? Či tomu kocúrovi pucujem zuby! Hovorím jej, šak to je kocúr Muro, môj najlepší kamarát, som rád, keď z prietrtkov trafí domov, nakŕmim ho a povyprávame sa. Hm, že zuby!“

Keď som o Murovi s neumytými zubami povedala kamarátom, väčšina z nich sa usmiala, našli sa však aj takí, ktorí krútili hlavou nad nezodpovednosťou jeho kamaráta. Neumýva kocúrovi zuby? Nedal ho vykastrovať? A čo keď ho nepúšťa dnu? Možno ho týra! A ozaj, aj psom treba čistiť zuby! Aj uši! Aj strihať nechty. Kúpať. Česať. Očkovať. Socializovať. Brávať na prechádzky. Hrať sa s nimi. Učiť ich. Cvičiť. Obliekať. Ľúbiť. To posledné nám všetkým ide najlepšie.

Odrazu natrafím na internete na prosbu o pomoc pre psíka s populárnym psím menom Rúfus: „Rúfus potrebuje vozík – rehabilitačnú štvorkolku. Stojí 480 eur a my ju bez vašej pomoci nedokážeme kúpiť, aby sme neohrozili splácanie veterinárnych nákladov. Poznáte Rúfuskov príbeh? Drobný, zlatý a dobručký psík dostal meno Rúfus, keď ho vychudnutého a bez schopnosti pohybu zachránili dobré duše z OZ Novoveský ňufáčik.

Človek, ktorého mal rád, ho vyhodil na kraj cesty, kde chradol viac ako dva týždne! My sme neváhali a pomoc prisľúbili, lebo my sme tu pre tie najhoršie prípady! Veľmi rýchlo sme našli dočasnú opateru a bol zabezpečený prevoz a mohli sme s Rúfusom absolvovať komplexné vyšetrenia na klinike. Rúfusko najpravdepodob­nejšie prekonal ischemickú mozgovú príhodu, ktorú mu zapríčinila bitka alebo zápalové ochorenie nervov! Zatiaľ nechodí, ale zlepšuje sa každým dňom. Čaká nás náročné liečenie a rehabilitácie…

Rúfusko má našťastie starostlivú dočasnú opateru. Preto veríme, že všetko spoločne zvládneme. Od vás však potrebujeme pomoc s financovaním. Nielen jeho liečby, ale aj rehabilitačného vozíčka. Nebude to jednoduché ani lacné. Ľudia Rúfusa zradili, my mu musíme pomôcť, lebo je mladý a veľmi vďačný." Pozerám na obrázok, je na ňom malý zúbožený kríženec Rúfus. Je mi ho ľúto, ale som v rozpakoch ako ten strýco z čakárne, kamarát kocúra Mura s neumytými zubami. Ľudia dnes na všeličo prispievajú, prečo nie psovi na vozíček! Psíčkovi, ktorý je v útulku či dočasnej starostlivosti.

Len som si zrazu predstavila niekoho, kto nemá na vozík pre seba a sedáva trebárs deň čo deň niekde na poschodí v panelákovom dome, pri okne za záclonou, v byte plnom prekážok a bariér, ani zuby si možno neumyl, lebo nedošiel do kúpeľne, je sám a pozerá sa deň čo deň na ulicu a vtom, čo vidí? Tu vám pod oknami ide pes Rúfus v kabátiku na vozíčku! Určite si nepomyslí, že si ide kúpiť zubnú kefku, ba možno sa ani neusmeje!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #pes #domáci miláčikovia #kocúr