Učitelia za pokladnicou

Mnoho krajín Európskej únie pociťuje v čase súčasnej ekonomickej konjunktúry nedostatok pracovných síl. Nízka miera nezamestnanosti sa odzrkadľuje v tom, že personálne agentúry či samotné firmy sa musia uspokojiť aj s ľuďmi, ktorí nie sú kvalifikovaní, ale sú aspoň ochotní pracovať.

26.02.2018 16:00
debata (7)

Zamestnávať cudzincov so skromnými mzdovými nárokmi z krajín mimo únie je legislatívne komplikované a z hľadiska administratívy pomerne zdĺhavé.

Nájsť ľudí z Rumunska a Bulharska, kde sú mzdy v porovnaní so Slovenskom alebo s Českom výrazne nižšie, je v podmienkach voľného pohybu pracovných síl v EÚ tiež čoraz ťažšie. S nedostatkom uchádzačov o zamestnanie sa trápia personalisti nielen v priemyselných podnikoch, ale čoraz viac aj v maloobchode a službách.

Česko a Slovensko patria medzi krajiny, ktoré si z pohľadu platov v rámci štátov OECD najmenej vážia povolanie pedagóga.

Jeden z najväčších potravinových diskontných reťazcov v ČR, ktorý má sieť predajní aj na Slovensku, prekvapil svojou ponukou nástupných platov vo výške 28-tisíc korún (1 109 eur), čo je dokonca o niečo viac, ako predstavuje priemerný plat tamojšieho vysokoškolského pedagóga. Nehovoriac o učiteľoch základných škôl, ktorí sa musia uspokojiť s porovnaní s novoprijatými českými predavačmi s platmi nižšími až o dvesto eur. Pracovať za pokladnicou či v sklade maloobchodu, ktorý je okrem štátnych sviatkov otvorený každý deň, nebolo doteraz pre ľudí hľadajúcich si prácu veľmi príťažlivé.

Práca v obchode bude po novom v Česku finančne atraktívnejšia ako práca vodičov autobusov MHD alebo napríklad sestričiek v nemocniciach. Zvyšovanie miezd v potravinových reťazcoch sa podpisuje pod škrt cez rozpočet malým firmám, ktoré si priveľké skokovité navýšenie miezd dovoliť nemôžu. Výsledkom mzdového prebíjania potravinových reťazcov bude s veľkou pravdepodobnosťou predraženie nákladov na odmeňovanie vo firmách s malým obratom. To sa podpíše pod ohrozenie ich podnikania a prípadné rozhodovanie majiteľov týchto firiem, či pokračovať v podnikaní.

Pre maloobchod je bežné zamestnávanie na rozličné druhy zmlúv, nezávislé od podmienok definovaných Zákonníkom práce. V maloobchode, viac ako kdekoľvek inde, sa môžeme stretnúť s tzv. dohodármi, ktorí vypomáhajú predavačom s riadnou pracovnou zmluvou v čase nákupných špičiek, keď sa pred pokladnicami tvoria dlhé rady zákazníkov. V rámci marketingu niektoré firmy ponúkajú kupujúcim bezplatne poukážky v prípade, ak musia čakať na zaplatenie pri pokladnici dlhšie ako polhodinu.

Česko a Slovensko patria medzi krajiny, ktoré si z pohľadu platov v rámci štátov OECD najmenej vážia povolanie pedagóga. Otázne preto zostáva, či česká mzdová revolúcia v oblasti maloobchodu nebude čoraz viac motivovať slabo platených učiteľov privyrobiť si formou brigád cez letné prázdniny alebo víkendy pri obsluhe zákazníkov. Navyše v podmienkach, keď väčšina dohodárov v ČR vôbec nepodlieha v rámci príležitostných príjmov (na rozdiel od Slovenska) plateniu zdravotných a sociálnych odvodov, ale iba15-percentnej zrážkovej dani z príjmu.<pe>

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Učitelia #Česko #platy #nedostatok príležitostí #kvalifikovaná sila