Dobre mienená provokácia

Pamätáte si to napätie panujúce okolo brexitu koncom minulého roka? Niekoľko mesiacov trvajúce rokovania medzi Londýnom a Bruselom neviedli k hmatateľnému kompromisu. Otvorených ostávalo priveľa otázok: režim na hranici medzi Severným Írskom a Írskom, práva občanov EÚ v Británii po brexite, autorita Súdneho dvora EÚ...

02.03.2018 16:00
debata

„Politická dohoda“ prišla v poslednej chvíli, v decembri. To však bola tá ľahšia časť. Politická deklarácia sa môže vyhnúť citlivým miestam diplomatickým, nejasným jazykom alebo menovaním alternatív. Tá ťažšia časť prichádza teraz: premena politického textu na právny.

Prvý ťah urobila v stredu Európska komisia. Podľa hlavného európskeho vyjednávača Michela Barniera predstavený dokument neobsahuje žiadne prekvapenia. Jeho cieľom nie je provokovať. Pravdou je to tak napoly. Návrh „dohody o odchode“ premieta decembrové deklarácie do jazyka paragrafov. Presnejšie, je európskym názorom na to, ako by také premietnutie malo vyzerať. S vlastnou verziou príde, dúfajme, čoskoro Londýn.

Do 29. marca 2019 ostáva rok a niečo. Najvyšší čas jasne a realisticky povedať, čo presne chce. Inak nás čaká veľmi zlý rozchod.

V niektorých bodoch je maximalistickým scenárom: napríklad v požiadavke, aby sa garancia plných práv a získania povolenia na pobyt vzťahovala aj na občanov únie, ktorí prídu do Spojeného kráľovstva po 29. marci 2019 (dátum brexitu), no pred 31. decembrom 2020 (pravdepodobný koniec tzv. prechodného obdobia).

V iných je len logickým vyústením možností, ktoré sú na stole. Príkladom je severoírsko-írska hranica. V decembri britská premiérka súhlasila, že brexit nemôže viesť k vzniku „tvrdej hranice“ (s kontrolami, colnými procedúrami a pod.) medzi severom a juhom ostrova. To by bolo možné, ak by Británia ostala členom colnej únie a niektoré aspekty sa upravili dodatočnými dohodami.

Colnú úniu však vláda Theresy Mayovej odmietla ako „zradu voči občanom“, ktorí hlasovali za brexit. Decembrová politická dohoda tak menovala tri možnosti: úpravu hraničného režimu obchodnými dohodami, technologické riešenia, umožňujúce aby hranica existovala, no pre občanov a exportérov bola prakticky „neviditeľná“, alebo posunutie tejto hranice medzi Severné Írsko a zvyšok Británie.

Vyjednanie a ratifikácia obchodných dohôd si vyžadujú čas. Určite viac než rok ostávajúci do brexitu. Aj druhá alternatíva ostáva ilúziou – Briti žiadne magické technologické riešenie nenavrhli. Komisia tak pracuje s treťou možnosťou. Je zrejmé, že pre Londýn je politicky toxická: predstava, že Severné Írsko bude ekonomicky a právne viac súčasťou EÚ než Spojeného kráľovstva je neprijateľná nielen pre unionistov podporujúcich Mayovej vládu, ale aj pre väčšinu britského politického mainstreamu.

Barnierov tím to, samozrejme, vie. Preto je jeho návrh – nielen v tejto časti – aj provokáciou. Dobre mienenou provokáciou. Britská vláda doteraz hovorila najmä o tom, aké vzťahy s EÚ po brexite nechce. Do 29. marca 2019 ostáva rok a niečo. Najvyšší čas jasne a realisticky povedať, čo presne chce. Inak nás čaká veľmi zlý rozchod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Michel Bernier