Bombardovanie

Obdobie, v ktorom treba podať daňové priznania, ba aj sa finančne takpovediac pokonať so štátom, je ešte stále v plnom prúde. Teda radoví občania to musia urobiť hneď, šikovnejší podnikatelia až po pár rokoch. Ak to potom zaplatia a oľutujú, nič sa im nestane. Oľutujú to zvyčajne hneď a v tom im rozumiem. Vyzerajú síce slušnejšie a bezúhonnejšie, no na druhej strane hneď sú o niekoľko melónov chudobnejší. Cítia sa oproti iným podobným podnikateľom pomerne hlúpo a zahanbene, lebo tým na to zatiaľ kriminalisti a médiá neprišli.

25.03.2018 17:00
debata

Zrejme je to najmä preto, že spomenutí podnikatelia sa pri takejto významnej príležitosti, akou je platenie daní, dostatočne nesústredia. Myslia si, že stačí nezaplatiť a iba si po chvíli vypýtať od štátu takzvané vratky. Akoby nevedeli, čo dnes už vie každý, že všetky papiere musia dať k babke na povalu, na ktorej už sú pripravené potkany, aby ich rozhrýzli a nič sa nikdy nedalo dokázať.

Dobrý podnikateľ sa na to pripravuje celý rok a dlhochvosté pištiace „skartovačky“ kŕmi na povale granulami premiešanými s menej významnými účtami, aby boli stále pripravené na túto každoročnú nárazovú akciu. To však neznamená, že obyčajný človek prežíva toto obdobie celkom pokojne.

Stretol som známeho, ktorý sa mi sťažoval, že mal strašný sen, z ktorého sa nevie spamätať a nedokáže ho ani pochopiť. Snívalo sa mu, že je Richard Sulík a bombarduje novinára Braňa Závodského.

Sny majú v živote obrovskú úlohu, čo zistil viedenský psychiater Sigmund Freud a vyvinul psychoanalýzu. Tá musí previesť obsah nevedomia do vedomia a tam sa s ním navždy rozlúčiť. Teda, ak som to správne pochopil, čo možno vopred vylúčiť. Preto som začal s jednoduchšími otázkami, ktoré však do hlbín nevedomia vedú ihneď.

„Nemal si ako šesťročný pomer s tridsaťročnou ženou v hráškovozelených šatách?“ Rozhodne to poprel. V tom čase mu vraj najväčšie sexuálne problémy robila česká stavebnica Merkur. Preto bolo treba ísť ešte hlbšie: „A čo si pil?“ Vysvitlo, že pil normálne, teda čaj, mlieko, minerálku a trochu borovičky. „A čím si sa zaoberal pred spaním?“ Vraj čítal dennú tlač. Pozeranie politických programov v televízii má lekársky zakázané, lebo pri debate opozície s výkrikom „Ty aorta Kaliňákova!“ prehryzol v kuchyni gumovú hadicu do umývačky riadu.

V tlači ho zaujalo, že francúzska polícia zatkla exprezidenta Nicolasa Sarkozyho, lebo mu líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí dal päťdesiat melónov na demokratické voľby. Pretože sa to nemá, dal ho vraj Sarkozy potom zbombardovať a nič nezaplatil. Známemu sa tieto podnety vo sne premiešali s debatou v istom komerčnom rádiu ako Sulíkov nálet na Závodského.

Lenže redaktor uplatnil protiletecký systém Patriot, teda fakty. Šlo iba o šarvátku. No podvedomie vypustilo známeho z kŕčovitého zovretia a traumatizujúce dane hneď zaplatil. Ich plateniu sa totiž nedá vyhnúť, ani keď ide o fakty, ani keď ide o zlý sen. Človeka, ak dane vzorne zaplatí, potešia najmä slzy úľavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie