Byty, deti a dlhy

Dostupnosť bývania pre mladých sa vo väčšine európskych krajín vrátane Slovenska v posledných rokoch výrazne zhoršila. Novodobým fenoménom sa stáva tzv. Sinkies (Single Income, No Kids - jeden príjem, žiadne deti).

26.03.2018 15:00
debata (3)

Ide o početné prípady, keď mladé páry pracujú za slabú odmenu a ich spoločný príjem sa podobá iba jednému slušnému platu. Dôvodom tohto stavu je prudký rast cien bytov kupovaných zväčša na hypotéku, ktorej podmienky čerpania sú čoraz prísnejšie. Oveľa viac ako dosiaľ treba platiť aj za prenájom nehnuteľností, čo znemožňuje mladým ľuďom, aby si na kúpu príbytku boli schopní našetriť aspoň 20 percent kúpnej ceny nehnuteľnosti.

Ľudia snívajúci o vlastnom bývaní sú u nás obeťami nafukovania realitnej bubliny, ktorá iba odzrkadľuje extrémne nízke úrokové sadzby, za ktoré banky poskytujú hypotéky. Napriek lacným úverom splátky požierajú čoraz väčšiu časť čistých príjmov ľudí. Slovensko je krajinou s najvyšším tempom rastu zadlženosti obyvateľstva, čo sa prejavuje aj v enormne vysokom počte exekúcií. Tie sú obyčajne sprievodným znakom situácií, keď ľudia nedokážu krotiť svoje spotrebiteľské správanie inak ako vo forme nákupu tovarov na splátky alebo predraženými úvermi.

Podpora štátu v podobe daňového bonusu na úroky z úveru na bývanie do výšky 50-tisíc eur mladým ľuďom do 35 rokov s príjmom do výšky 1,3-násobku priemernej mzdy je malou náplasťou na zhoršujúce sa podmienkz na slabo rozvinutom trhu bývania. Daňový bonus na dani z príjmu pre dlžníkov vo výške 50 percent zo zaplatených úrokov, maximálne do výšky 400 eur ročne, na zlepšenie rodinných financií mladých hypotekárnych dlžníkov nestačí.

Veľmi malý počet dostupných nájomných bytov ponúkaných mestami tlačí na rast cien súkromných prenájmov tam, kde je dostatok voľných pracovných miest. Mnohé oblasti sa preto postupne stávajú nocľahárňami pre čoraz väčšie skupiny ľudí, ktorí sa necítia na to, aby vzhľadom na svoje nedostatočné pracovné príjmy a výdavky vôbec uvažovali o založení vlastnej rodiny.

Veľkou zaťažkávacou skúškou v oblasti rodinných financií je u mladých párov najmä narodenie dieťaťa v situácii, keď matka stratí významnú časť svojho príjmu zo zamestnania a rodina súčasne spláca úver na kúpu bytu. Napriek zvýšeniu príspevkov štátu vyplácaných matkám počas materskej dovolenky môže finančná situácia rodín s dlhmi vyústiť do dlhovej špirály až exekúcie. Vhodnou pomocou viacdetným rodinám by bolo zvýšenie daňového bonusu pracujúcim rodičom na druhé a ďalšie dieťa. To však štát nechystá.

Eurozóna očakáva postupné zdražovanie peňazí, čo sa premietne do zvýšenia splátok úverov na bývanie. Vyhnúť sa rizikám neschopnosti splácať dlhy by malo byť predmetom vzdelávania z oblasti finančnej gramotnosti. Tá však často slúži len ako marketingové lákadlo spoločností zaoberajúcich sa sprostredkovaním finančných produktov, najmä z oblasti kolektívneho investovania, dôchodkového sporenia a investičného životného poistenia. Tieto sú však pre začínajúce rodiny tým posledným, čo ich aktuálne zaujíma.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka