Veľkonočné starosti

Už iba niekoľko nezodpovedných jednotlivcov trpí tým, čím by sa vlastne mala zaoberať celá spoločnosť, pretože má na to dnes viac možností. Ide, aspoň podľa môjho názoru, o celkom nezodpovedné skrátenie veľkonočných sviatkov o celých päť dní, ku ktorému došlo, istotne celkom neuvážene, v roku 1094 na synode v Kostnici. Každý rok sa odvtedy oslavuje o päť dní menej, čo mi, prirodzene ako pracujúcemu človeku, už 924 rokov veľmi chýba.

31.03.2018 18:00
debata (1)

Osobne by som rád oslavoval oveľa dlhšie, keby mi v tom ostentatívne nebránila prirodzená dĺžka ľudského života. Mám tým na mysli aj fakt, že prípadné náhradné voľno na všetky tieto chýbajúce oslavy by som pravdepodobne vcelku a naraz finančne neuniesol.

Situáciu by pravdepodobne neuľahčilo ani to, že všetky obchody by boli zatvorené iba kvôli tomuto rozdielu takpovediac „zvyškových sviatkov“, vyše dvanásť a pol roka. Čo oproti terajším trom dňom je dosť podstatné. Nehľadiac na to, že takých dvanásť kontajnerov zásob základných potravín pre priemernú rodinu by v dnešných panelákových bytoch vytváralo dosť dlho neznesiteľne stiesnený priestor.

Mnoho detí by prvú triedu základnej školy úspešne absolvovalo až v puberte. Ale aj tak mi tento tristný fakt skracovania sviatkov poukazuje skôr na stredovekých liberálov než na moderných konzervatívcov. Veď všetci vieme, kto tu dnes frfle na množstvo sviatkov a napriek tomu sa furt tvári, že je na strane ľudu alebo rovno i národa.

Tým nechcem povedať, že oslavy sú dnes jednoduchšie. Kto sa na zásobovanie rodiny zavčasu nesústredí, môže potom pár dní obťažovať príbuzných alebo žalostne chrúmať sušienky na benzínke.

Každoročne mi rozličné organizácie, ktorým som po celý rok ukradnutý, prízvukujú, že sviatky nie sú sviatkami obžerstva. Vidím v tom istú zaujatosť, lebo iné organizácie, tiež orientované na spoločenský pohyb, ktoré navštevujem oveľa častejšie, napríklad obchodné reťazce, mi nikdy nič podobné nenaznačili.

Aj keď spoločenský vývoj už mnohé zneisťuje, teda časom bude pomerne ťažké zistiť, koho šibať a koho nešibať. Teda nepôjde už iba o to, že jedny v sukniciach budú od začiatku pišťať a vrešťať a tí druhí sa len dobrácky a nahlúplo usmievať pri poháriku. Trauma v budúcnosti bude rovnako postihovať všetkých, teda gender – negender.

Ešte stále neuvažujeme o mimozemšťanoch, ktorých síce ešte nik nevidel, ale už dnes je podľa vedeckých hypotéz viac-menej isté, že vraj nebudú ako malí zelení mužíčkovia ani ako zelené chobotnice. Veď!

Napríklad chobotnica s ôsmimi korbáčmi v chápadlách! Budú vraj viac pripomínať prístroje, budú teda s umelými orgánmi a budú sa stretávať iba s našou umelou inteligenciou. Ale budú chcieť radšej šunkové roľky s chrenom alebo s horčicou? Budú piť vodu alebo rovno mazut? To všetko nás vraj zatiaľ iba čaká. Preto by som chcel všetkým spoluobčanom zaželať pekné a príjemné prežitie veľkonočných sviatkov! Aby v nich teda bolo čo najmenej starostí a čo najviac zdravia, dobra, úsmevov a vzájomnej lásky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc