Biznis s hranicami

Prezident Donald Trump nedávno oznámil, že kým na hranici medzi USA a Mexikom nebude zavŕšený hraničný múr, požiada ministerstvo obrany a ministerstvo národnej bezpečnosti o vyslanie do 4000 príslušníkov národnej gardy, aby „chránili hranice“.

10.04.2018 12:00
debata

Zároveň s aroganciou vlastnou jeho kultúre vyzval Mexiko, aby stoplo masy ľudí prúdiace k severoamerickej hranici. Zväčša ekonomickí migranti putujúci za čiernou prácou už dávno nie sú hlavný problém migrácie medzi americkým juhom a severom: tí, ktorí masovo prúdia smerom na Arizonu a ktorých žiadna prekážka na svete nemá silu zastaviť, dnes zväčša pochádzajú z Hondurasu, Guatemaly alebo Salvádora – všetko krajín, ktorých súčasnosť je poznačená vojenským konfliktom a bezprecedentným násilím, spojeným s udržiavaním nevýhodných obchodných zmlúv a sociálnou represiou. Súčasne najväčší nápor utečencov súvisí s násilnými udalosťami v Hondurase.

Prečo USA s takou vervou vztyčujú nákladné a neefektívne múry proti ľuďom? Za čiernou prácou ľudia prúdili desiatky aj stovky rokov. Jedna udalosť však rétoriku nadobro zmenila: Od septembra 2001 verejnosť vzhľadom na panickú propagandu celkom prestala vnímať rozdiel medzi utečencami a teroristami. George Bush mladší poistil v roku 2006 hranicu s Mexikom tzv. Aktom obranného plotu. Na naplnenie tohto aktu vtedy republikánska vláda vyčlenila takmer 2,5 miliardy dolárov a v tom istom roku vyrástla prvá časť múru dlhá viac ako tisíc kilometrov. Celá kampaň sa niesla v duchu vtedajšej rétoriky „boja za obranu slobody a demokracie“, v mene ktorého sa niekoľko rokov predtým celý západný svet prizeral či podporoval dnes už jasne nezmyselné bombardovanie Iraku a Afganistanu. Fiasko týchto účelne vyvolaných vojen sa dnes zväčša obchádza mlčaním, ale ich zbrane našli svoje využitie v ďalšej vojne: vo vojne proti utečencom.

V arizonskom Fénixe sa pravidelne koná veľtrh špecializovaný na bezpečnosť hraníc. Nedávno ho dobre zdokumentovala francúzska televízia CANAL+. Vojenské technológie sem chodia predvádzať najväčší hráči globálneho zbrojenia. Biometria, termokamery, radary, drony – všetko pôvodne vojenské technológie, dnes slúžiace na vojnu proti utečencom, ktorá zbrojnému priemyslu prináša približne 20 miliárd dolárov ročne. Neďaleko Tucsonu bol v roku 2007 zavedený virtuálny elektronický plot SBI. Jeho výrobcom je firma Boeing, ktorej obrat sa odhadol na 7 miliárd dolárov. Jeho absolútnu neefektívnosť napokon priznala aj republikánska vláda a v roku 2011 bol zrušený.

O nič efektívnejší a ani lacnejší nebol ani program nasledujúci. Výsledky ministerstva pre vnútornú bezpečnosť sú prakticky nulové. Jediný, kto zo situácie profituje, je zbrojárska lobby, prevádzači, obchodníci s bielym mäsom a zločinecké gangy. Ani nekonečné množstvo príslušníkov národnej gardy žiadne hranice „neochráni“, pretože keď doma niekomu hrozí smrť, nemá za hranicami čo stratiť. V Európe to nie je inak. Biznis s ochranou hraníc je všade na svete cena, ktorú obyvatelia prvého sveta platia za ilúziu života v nedobytnej pevnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump