Útek z penzijnej kazajky

Finanční odborníci odporúčajú sporiť si na dôchodok počas celého pracovného života. Teda aj obdobia, keď bežný človek spláca hypotéku na vlastné bývanie. Výhodnosť takejto stratégie bude možné zistiť až o niekoľko dekád, keď už bude neskoro lamentovať nad rozliatym mliekom. Ak výraznejšie zdražejú hypotéky, potom je väčšia pravdepodobnosť, že splácať dlhy a súčasne si sporiť na penziu bola veľká hlúposť.

16.04.2018 17:00
debata

Budúce dekády budú poznačené u nás tým, že začne do penzie odchádzať početná generácia tzv. Husákových detí a klesať podiel ľudí platiacich dôchodkové odvody na celkovom počte obyvateľstva. Zvyšovanie počtu cudzincov v ekonomike SR tento trend príliš neovplyvní. Preto sú oprávnené obavy z poklesu pomeru priemerného dôchodku k priemernej mzde v krajine.

Odporúčania na zmiernenie týchto rizík majú byť vo forme vytvárania finančných rezerv, ktoré umožnia lepšie zabezpečenie v starobe. Ak sa nemôžeme spoliehať v budúcnosti v takej miere ako dnes na štát, máme svoj finančný osud seniora zveriť súkromným správcovským spoločnostiam a následne životným poisťovniam, ktoré nám z nasporeného kapitálu predajú doživotné anuitné renty? Veľkú časť peňazí odkladaných na starobu pohltia poplatky, najmä v prípade doplnkového dôchodkového sporenia (DDS). To je najdrahšou formou kolektívneho investovania na Slovensku.

V prípade druhého piliera dôchodkového sporenia sú síce nízke poplatky vo fáze sporenia, no o to nevýhodnejšie podmienky zakúpenia povinnej doživotnej renty od životnej poisťovne. Na súkromnú doživotnú anuitnú rentu vo výške 100 eur mesačne je potrebné mať nasporených až 20-tisíc eur. Zároveň nie je jedno, či niekto sporí na penziu zo zdanených alebo nezdaňovaných príjmov. V prípade DDS je možné z nezdaňovaných príjmov sporiť iba do 15 eur mesačne, preto je výhodné len pre zamestnancov, ktorým k ich sporeniu finančne prispieva aj zamestnávateľ.

Sporením na penziu by sa mali začať zaoberať ľudia v strednom veku, ktorí nemajú pôžičky, hypotéky alebo záväzky z lízingu. Pre ľudí s vyššou mierou akceptácie rizika je azda vhodnou formou investovanie do vzájomných pôžičiek cez špecializované spoločnosti alebo investície do akciových podielových fondov. Tie umožňujú pri pravidelnom mesačnom investovaní znižovanie rizika predraženej investície tzv. priemerovaním nákupných cien. Pre konzervatívnych sporiteľov je radiť dnes ťažké, pretože úroky v bankách sú nižšie ako inflácia.

Ak sa boja akcií, prichádzajú do úvahy realitné fondy alebo investovanie do realít určených na prenájom. Najmä ak ide o oblasti mimo Bratislavy s dostatkom pracovných príležitostí, kde je predpoklad dopytu po nájomnom bývaní.

V budúcnosti môže byť atraktívnou alternatívou sporenia na penziu avizovaný Paneurópsky dôchodkový produkt. Ten bude možné presunúť do inej členskej krajiny v rámci celej EÚ. To dáva šancu utiecť zo slovenskej penzijnej kazajky deformovanej vysokými poplatkami a vyhnúť sa riziku zmrzačenej anuitnej renty v starobe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #sporenie na dôchodok