Zbabelci a Sorosove zoznamy

Viktor Orbán dramaticky kreslil svojich oponentov ako Sorosových zahraničných agentov. Zbabelec, keď mimovládky, tak prečo nie všetkých, čo fungujú zo zahraničného kapitálu?

18.04.2018 09:00
debata (118)

Tak ako v Putinovom Rusku aj v Orbánovom Maďarsku sa končí všetka zábava s vtipnými konšpiračnými zoznamčekmi o údajných nepriateľoch štátu. Pred voľbami maďarský premiér vypustil do sveta zoznam 2 000 mien, väčšinou akademikov a aktivistov, ktorí mali čosi do činenia so Stredoeurópskou univerzitou financovanou Georgeom Sorosom, s jeho nadáciou alebo členov organizácií, ktoré pred dvoma rokmi rozdávali jedlo a ošatenie utečencom.

Nie je nič jednoduchšie, ako označiť svojho politického rivala za zahraničného agenta a vymyslieť si strašné obvinenia, len aby vrcholový politik nemusel čeliť ich legitímnym názorom. Najtrápnejší moment na tom ani nie, že viacerí z tohto zoznamu sú už po smrti, no to, že sám Orbán Sorosovo štipendium svojho času získal a prijímal. Ako úprimný politik by sa teda mal označiť za hrozbu Maďarska.

Aj viacerí naši poslanci sa snažia presadiť, aby sa neziskové organizácie, ktoré sú financované i zo zdrojov mimo Slovenska, zaradili do špeciálneho registra a vo všetkých svojich materiáloch by museli výrazne napísať napríklad: „Pozor, zahraničný agent – Útulok pre psov Malacky.“ Väčšina však to už aj tak robí, pretože zverejnenie peňažných príspevkov je požiadavkou donora a s trochou úsilia si takéto financovanie ktokoľvek u neziskoviek ľahko overí. Občianski aktivisti už teraz pre takýto „vtipný zoznam“ čelia vyhrážkam, že si ich za to niekto počká, zbije či zabije. Niečo o tom viem.

Ale dobre, so zverejňovaním financií nie je problém. Každé združenie má totiž povinnosť podávať daňové priznanie, kde dokladuje svoje príjmy. No prečo iba neziskovky? Prečo nie napríklad aj firmy venujúce sa televíznemu a rozhlasovému vysielaniu či vydávaniu novín a časopisov? Veď tie majú neporovnateľne väčší vplyv na verejnú mienku.

TV Markíza vlastní americká korporácia. Nemali by byť diváci a diváčky patrične upozornení, že propaguje kapitalizmus à la USA? Časť tlače patrí napríklad švajčiarskemu holdingu Ringier Axel Springer, iné médiá multimilionárovi Andrejovi Babišovi, ktorý sa za ich ovplyvňovanie vo svoj prospech ani nehanbí. Pekne hore na každú stránku veľké logo, že toto médium je financované z takých a takých zahraničných zdrojov.

Ak mimovládky, tak prečo nie aj korporácie, ktoré vlastní zahraničný kapitál a vyváža zo Slovenska zisk? Napísať na každý produkt v obchode, kam všade do cudziny z neho plynie profit. Prípadne i rozmerná tabuľa s nápisom Pozor! pred vstupom do každej spoločnosti, kde nadobudnuté peniaze odchádzajú prostredníctvom siete schránkových firiem priamo do daňového raja a u nás zaplatia iba chabé percento dane. To nie sú nepriatelia štátu?

Rovnako banky a poisťovne, na každú platobnú kartu treba napísať, že na vašich peniazoch zarábajú zahraničné finančné kolosy. Aj tu pôjde o zahraničných agentov? Ukážte sa, orbánovci a im podobní, kto budete mať odvahu a navrhne čosi také zásadné.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros