Hotel v byte a dane

Krátkodobé ubytovávanie turistov sa po celom svete stalo súčasťou zdieľanej ekonomiky. Príjmy z prenájmu izby alebo celého bytu nie sú raritou ani u nás.

01.05.2018 10:00
debata

V horských oblastiach cestovného ruchu na Slovensku fungovalo prenajímanie izieb v rodinných domoch už pred niekoľkými dekádami. V Tatrách sa najväčšej pozornosti tešilo najmä v Ždiari a Zuberci.

S nástupom moderných technológií a pomerne lacného cestovania nízkonákladovými leteckými spoločnosťami sa záujem o krátkodobý prenájom masovo rozšíril najmä do miest. Podľa najnovších údajov systém objednávania služieb cez internetovú platformu Airbnb vlani iba v Česku využilo vyše milión turistov. Na druhej strane sa cez túto spoločnosť ubytovalo v zahraničí viac ako 420-tisíc turistov z ČR. Typický český poskytovateľ krátkodobého ubytovania prenajíma oficiálne bývanie 37 dní v roku, čím si privyrobí asi 1 860 eur.

Slovenská finančná správa by si mala zobrať príklad z Česka a záujemcom o takúto formu zarábania peňazí poskytnúť na svojich webových stránkach pravidlá pre ich zdaňovanie.

Systém krátkodobého prenájmu je nielen u našich západných susedov podrobený čoraz väčšej kritike z viacerých dôvodov. V prvom rade ide o majiteľov hotelov a penziónov, ktorým prenajímatelia znižujú tržby. Spokojné nie sú ani mestá a obce, ktoré sa obávajú znižovania príjmov plynúcich do rozpočtov cez miestne poplatky a utajovanie skutočného počtu ubytovaných hostí. Početné sťažnosti evidujú aj správcovia bytových domov, kde sa nachádzajú byty na krátkodobý prenájom. Na Slovensku ani v Česku ešte nie je legislatíva na takej úrovni, aby podnikanie v oblasti krátkodobého prenájmu podliehalo súhlasu vlastníkov ostatných bytov v dome.

Krátkodobý prenájom predstavuje podľa českej aj slovenskej legislatívy podnikanie na základe živnostenského listu, pretože je spojené so službami vo forme upratovania, prípadne aj stravy. Dlhodobý prenájom bytu je v porovnaní s krátkodobým jednoduchší a nevyžaduje si vybavenie živnosti a s tým súvisiacej povinnosti platenia zdravotných, prípadne i sociálnych odvodov. To znamená, že pri príjmoch z klasického prenájmu bytu postačuje registračná povinnosť na daňovom úrade. Krátkodobé prenajímanie svojho príbytku alebo iného bytu či domu bez živnosti je možné považovať za nedovolené podnikanie s negatívnymi dôsledkami.

Slovenská finančná správa by si mala zobrať príklad z Česka a záujemcom o takúto formu zarábania peňazí poskytnúť na svojich webových stránkach pravidlá pre ich zdaňovanie. Voľný priestor pre pomoc prenajímateľom a získavanie nových zákazníkov majú aj naše poradenské firmy a poisťovne. Na ilustráciu treba uviesť, že v Rakúsku sú tri spoločnosti, čo ponúkajú komplexné služby krátkodobým prenajímateľom, ktorí sa nechcú vystavovať riziku zničených bytov, odcudzeného inventáru a spôsobených škôd na spoločných zariadeniach bytového domu alebo susedom.

Prenajímateľ po podpise zmluvy so špecializovanou spoločnosťou iba odovzdá kľúče od bytu a všetku zodpovednosť od komunikácie so zákazníkmi, cez odovzdávanie a vrátenie bytu nájomcom, až po upratovanie a komerčné poistenie škôd prenechá na profesionálov.

Vymýšľať teda niečo nové, čo už inde funguje, naozaj netreba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #ubytovanie #turizmus #Airbnb