Vyber sa na Feliber

Máj je v plnom prúde a tie moje súvisia teraz najmä s festivalom poézie Feliber poetry, ktorý som si vymyslela, lebo mi poézia zachýbala.

17.05.2018 09:00
debata (1)

Zachýbala v novinách, v živote, televízii aj rozhlase, aj preto, lebo hocikedy, keď čítam Březinu, Holana, Smreka, Válka či Mihalkoviča rozmýšľam, čo to tá básnička vlastne je a ako ona vzniká, čo to je, že si ťa nájde, pristane na papieri a zrazu sa ubytuje prečítaná v niečom srdci a v inom trebárs nie, či sa to rodí ako próza, alebo či je básnik taký ako prozaik, alebo sa inak na svet pozerá.

Druhý ročník sa bude konať na budúci víkend a ja mám trochu strach, keď nám to minulý rok tak pekne vyšlo, či sa podarí aj tento, či sa všetci zmestíme do tatovho hamrštílu, aby sme sa mohli z terasy či okna pozrieť dolu do Modry, okolo do vinohradov, či ľudia v Pezinku budú zdieľať moje nadšenie pre Filipa Topola a kapelu Psí vojaci, ktorú si chceme pripomenúť, či aj im sa bude páčiť film Takovej dlouhej vocas letící komety, lebo Filip Topol bol takou kométou, ktorá sa zjavila, bola tu, svietila, horela a potom zhasla, ale my jej svetlo ešte vidíme, čo vidíme, môžeme počúvať!

Do Pezinka aj do Modry prídu básnici a poetky, budeme sa zhovárať o literatúre, budú čítať básne, Peťo Tarkay nám bude hrať, v Múzeu Ľudovíta Štúra počúvať Dušana Jamricha a jeho prednes básní Lýdie Vadkerti Gavorníkovej a Jozefa Mihalkoviča, našich Modranov, nazrieme do ich životov, rodinného aj tvorivého zázemia cez fotografie, ktoré budú na výstave s názvom Jej mesto v jeho svete.

Schaubmarov mlyn je jedno z najkrajších miest v Pezinku, tam sa to všetko odohrá, tam bude poézia chvíľu doma a básnik Michal Habaj sa klopot mlyna pokúsi prekričať básňou, a do Pezinka príde básnik Janko Buzássy a v Modre zahrá na harfe česká harfistka Alžběta Trojanová, a v Pezinku kapela Budoár staré dámy, a tí budú spať na mlyne, a českí básnici aj s prozaikom Jáchymom Topolom, ktorý príde porozprávať o románe Citlivý člověk, lebo aj v próze musí byť poézia a o tom niečo viem, prídu do Modry, a možno nám bude smutno, keď uvidíme vynikajúci Lančaričov film Válek, alebo keď budeme počúvať básnika Rudolfa Dobiáša, ktorý strávil niekoľko krušných rokov v jáchymovských baniach, veselo s Agdom bavi Painom, alebo smutno?, s Petrom Šulejom či Aničkou Ondrejkovou a Máriou Ferenčuhovou a ozaj príde aj Erik Groch! Aj debutanti! A básnikov nájdete asi aj v obecenstve! V Modre o poézii niečo povie Jozef Mihalkovič, „člen“ Trnavskej skupiny a Modran, náš Modran!

Tento rok opäť budeme mať zastúpenie z Maďarska aj Poľska, ale najmä z Česka (P. Borkovec, P. Maděra, M. Šindelka a J. Topol), veď je výročie prvej Československej republiky! Máme festival, na ktorý sa môžete každý rok začiatkom leta tešiť. Chce byť radostnou oslavou poézie vo všetkých jej podobách, chce básnikom, prozaikom, výtvarníkom, fotografom, muzikantom, všetkým, čo majú radi umenie, ukázať, ako je u nás pekne, a že víno a poézia nejako vždy patrili k sebe, lebo koniec koncov oboje je najmä robota!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #poézia