Spánok pod mostom

Spočiatku to vyzeralo, že máloktorý most v Európe môže zatieniť 19-kilometrový Krymský most, ktorý teraz Rusi dokončujú.

19.05.2018 15:00
debata

Má svoj nesporný význam, lebo už aj jeden americký konzervatívny časopis vyzval na jeho zbombardovanie, z čoho možno poľahky usúdiť, že redakcia časopisu považuje most do značnej miery za neužitočný. Je to istotne praktické riešenie, ktoré vždy zlacňuje údržbu. Menej sa však zhoduje so starou a osvedčenou vojenskou doktrínou, ktorá spravidla vychádza z toho, že mosty najčastejšie vyhadzuje do povetria porazená alebo ustupujúca strana nejakého pomyselného konfliktu.

Druhou námietkou by mohla byť využiteľnosť mosta v inom zmysle, lebo spomenutá stavba zrejme môže slúžiť iba na prepravu z jednej strany na druhú. To je však už dnes pri skutočnom moste málo! Dôkazom je Most SNP, ktorý je dokonca rovno uprostred Bratislavy.

Svoje pôvodné funkčné či utilitárne poslanie stráca práve v týchto dňoch a stáva sa iba akýmsi sekundárnym architektonickým či skôr rýdzo prírodným prvkom. Priamo pod ním totiž v týchto dňoch vyrastá objekt úžasného významu, totiž najmladšia megalitická stavba na svete. Tvar i materiál sú v tomto zmysle zatiaľ spochybniteľné iba ťažko. Odborníci sa rozchádzajú iba v tom, či objekt „cyklistického a turistického centra“ pod Mostom SNP projektoval neandertálec, kromaňonec alebo už taký ten súčasný človek.

Posledná možnosť je najmenej pravdepodobná, lebo skutočný súčasný Homo sapiens by také niečo mohol navrhnúť iba ťažko. Najbližšie k pravde bude asi kromaňonec, teda mladopaleolitický Homo sapiens, lebo ten odjakživa žil v tlupách – buď v jaskyniach, alebo v primitívnych chatrčiach či pod skalnými prevismi. Tejto charakteristike vzhľad stavby „cyklistického a turistického centra“ plne zodpovedá, lebo celý Most SNP možno v tomto kontexte, teda popri ňom, plne pochopiť iba ako úctyhodný skalný previs, prípadne jeho plnohodnotnú náhradu.

Tento zámer nemožno poprieť, lebo, aby potvrdili autentickosť stavby, odrezali stavitelia na Moste SNP schody. Takže most už nemôže slúžiť chodcom, ktorí by sa chceli dostať zo Starého mesta ponad Dunaj do Petržalky čím most navždy stratil jednu zo svojich pôvodných funkcií. Vo svojej spodnej – pôvodnej pešej -zóne sa hravo premieňa na kultové miesto, ktoré sporadicky potvrdzujú sviežo nasprejované jaskynné nástenné maľby. Zrušenie schodov je v tomto zmysle úplne prirodzené, lebo mladšia kamenná doba schody ešte nepoznala, išlo o neskorší vynález.

Presnejšie určiť obdobie, do ktorého stavba svojím poslaním spadá, bude možné, až keď do nej stavitelia umiestnia svoje otvorené ohnisko. Dúfajme, že v súlade s protipožiarnymi predpismi mladšieho paleolitu. Svojím názvom síce pripomína firma „Zemegula“ Shakespearovo divadlo (the Globe), svojím pôsobením pod Mostom SNP však žiaľ iba jeho hru – Komédiu plnú omylov. Všade na svete spánok pod mostom uprednostňujú najmä ľudia v tristnej hmotnej núdzi. Iba v Bratislave pod mostom zaspalo celé mestské zastupiteľstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Most SNP #Krym