Svetové udalosti

Všetkých spoluobčanov zarmútila správa, že si britský princ Harry vzal americkú herečku Meghan Markleovú.

27.05.2018 11:00
debata (2)

Meghan bola totiž najlepšou herečkou, čím umenie nesmierne utrpelo. Navyše vraj prestala hrať práve niekde uprostred významného seriálu. Musela sa vraj vzdať psa, dievčensky ladených odevov, samostatných výletov do sveta a obyčajnej chudobnej charity, čo je vraj taká dobročinnosť, ktorá nie je kráľovská. O všetko toto bude svet chudobnejší, ani jedno oko nezostane suché.

Všetky tieto správy som ešte nestihol spracovať, ale pod vplyvom médií sa mi zdal najzložitejším nevestin závoj, ktorý si vraj iba zhodou okolností nevyžiadal spoluprácu raketových odborníkov. Chápem to. So zle skonštruovaným závojom či vlečkou by ostatne ktorákoľvek nevesta na svete prechádzala vlastnou svadbou iba ako nejaká zblúdená kométa. Na iné detaily boli médiá pomerne skúpejšie a svoju všeobecnú neznalosť očividne prekrývali iba záľahou iných detailov. Najčastejšie sa uchyľovali k rozprávke o Popoluške.

Najsvetlejšou stránkou tohto nevyhnutného procesu je však z nášho hľadiska najmä to, že aristokratická dvojica nepozývala na svadbu nijakých politikov. Vďaka tomu nebolo nijako narušené politické dianie na Slovensku. Predstava, že by tu nebolo čo len na malú chvíľu ani jedného opozičného politika, ktorý by preto nemohol napádať politikov vládnej koalície, lebo tí by tu pochopiteľne tiež neboli, je pre slovenský politický život jednoducho neprijateľná. Nemal by ho kto viesť či žiť. Všetci, čo by na Slovensku zostali, by boli navzájom priateľskí, ba i všetky strašné kauzy by zostávali neodhalené, prípadne by vôbec nijaké neboli.

Istotne iba pod vplyvom tohto bezprostredného ohrozenia všetkého umenia súd uznal nevinu (a)sociálne orientovaných výtvarníkov, ktorí napríklad odnímali znaky z pamätníkov Červenej armády, ba inokedy stvárali aj iné umelecké huncútstva a pestvá. Pomocou nich odhaľovali minulosť, ktorou trpia dodnes a vyrovnávajú sa ňou takpovediac hlava-nehlava. Vychovali aj celý rad nasledovníkov, ktorí v tvorivej extáze odnímajú kovové poklopy z kanálov, lebo práve nimi sa vládne štruktúry usilujú prekryť všetok súčasný kal a vôbec nečistotu nepretržite pretekajúcu pod celou krajinou.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa intenzívne chystá na stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Už kvôli tomu stihol zdemolovať vlastné jadrové testovacie stredisko, tentoraz vraj iba s pomocou mierových výbušnín. Medzitým však vraj obaja tak akosi váhajú nad spoločným stretnutím. Ale natoľko dôsledné prípravy na oboch stranách určite vedú k istému opatrnému optimizmu. V podstate ide o to, aby to nebol iba optimizmus toho druhu, ktorý nemecký filozof Friedrich Nietzsche nazval svojho času „optimizmom zúfalstva“. Skúsenosť so svetom nás vždy privedie k presvedčeniu, že odlíšiť to dôležité od menej dôležitého nie je vždy jednoduché. Že všetko jednoduché nie je vždy správne. Že to všetko niekedy aj veľmi bolí. Ale vzdávať sa sveta iba preto – nesmieme!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #summit #Peter Kalmus #svadba princa Harryho