Kto potopí eurozónu?

Ekonómovia sa zhodujú v tom, že Taliansko a Grécko boli pri vstupe do eurozóny nadmieru zadlžené a spoločnú európsku menu nemali vôbec prijať. Obe krajiny sa spolu s Belgickom vyznačovali tým, že ich verejný dlh v pomere k výkonu ekonomiky bol viac ako 100 % HDP. Euro bol však od začiatku viac politický ako racionálne ekonomický projekt. To sa odzrkadlilo v ignorovaní tejto časovanej bomby priviazanej na plecia všetkých krajín vstupujúcich do eurozóny.

27.06.2018 09:00
debata (2)

Prvú zaťažkávaciu skúšku eurozóne pripravilo Grécko. Ozdravnú kúru na zachránenie eura pred ekonomickou eutanáziou tejto krajiny po roku 2010 najviac pocítili majitelia gréckych dlhopisov. Grécko v uplynulých rokoch podstúpilo ozdravný proces, ktorý znížil životnú úroveň obyvateľstva a prostredníctvom privatizácie podstatne zosekal rozsah štátneho vlastníctva. Napriek zoškrtaniu časti štátnych dlhopisov má dnes štvornásobne vyšší dlh ako v roku 2000. Jeho celková výška prerástla objem 300 miliárd eur, čo na obyvateľa tohto štátu predstavuje viac ako 30-tisíc eur.

Pri porovnaní s inými „pretekármi v zadlžovaní“ to až také strašné na prvý pohľad nevyzerá. Verejný dlh na obyvateľa Francúzska predstavuje 32-tisíc, Belgicka asi 40-tisíc, Rakúska 34-tisíc a Írska dokonca vyše 42-tisíc eur. V porovnaní s výkonom ekonomiky však najzdravšie verejné financie medzi uvedenými dlhovými lídrami má Rakúsko a Írsko.

Najväčšie vrásky na čele bankárom z ECB spôsobuje Taliansko, ktoré celé dekády svoju konkurencieschop­nosť stavalo na oslabovaní meny. Po zavedení eura už devalvačný vankúš na podporu domácej ekonomiky nebolo možné použiť. Táto ľahká cesta podpory výroby určenej na export a lákania turistov na cenovo dostupné služby po nahradení líry eurom zanikla.

Taliansko z pohľadu verejného dlhu vo výške 132 % HDP je dnes na tom horšie ako v čase riadeného bankrotu Grécka pred niekoľkými rokmi. Celkový štátny taliansky dlh je vyšší ako francúzsky a nemecký vládny dlh dohromady. Štvrtinu dlhov vlastní ECB a podstatnú časť majú samotné talianske banky a rôzne investičné a penzijné fondy. Približne 2,5-biliónový dlh je výkričníkom do budúcnosti pre celú eurozónu.

Na obludný taliansky dlh sa nedá použiť ani grécky recept v podobe výrazného škrtania verejných výdavkov v sociálnej oblasti a privatizácie. Rím nemá toľko štátneho majetku vhodného na predaj ako v prípade Atén a nová vláda namiesto o šetrení skôr uvažuje o zlepšovaní sociálnej situácie obyvateľstva.

Tradičnou a nezodpovedanou otázkou teda zostáva, kto to všetko zaplatí, keďže talianske dlhopisy patria už do pásma špekulatívnych investícií spojených s vyššími úrokovými sadzbami, ako predstavuje výkon tamojšej ekonomiky (HDP).

Ekonomickí euroskeptici predpokladajú, že po prípadnom odchode Talianska z eurozóny spoločná európska mena buď neprežije, alebo jej kurz v porovnaní s inými svetovými menami bude oveľa slabší. Taliansky recept je preto žolíkom a spoločným osudom eurozóny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Taliansko #dlh #euro #eurozóna