Ora et labora!

Prednedávnom rozvírila smrduté vody slovenské správa, že by sme počas sviatkov mali aspoň teplé rožky predávať, lebo teplé rožky sú teplé rožky! A kedysi sa aj bývalý pán premiér líškal murárom, že práve takých ako oni národ potrebuje, a nie gymnazistov, ktorí majú obe ruky ľavé a hlboko do onej pichnuté, a vedia sa naučiť len zopár, tuším dva (!) názvy z dejepisu, a tak Prvý máj ako štátny sviatok si asi necháme!

19.07.2018 09:00
debata (15)

Aj koniec vojny je dôvod na oslavy a pripomenutie, že bolo aj inak, len to príliš netreba miešať a pripomínať holokaust, velice ošemetná téma u nás doma! A na Vianoce sa narodil Ježiško, trpel za vlády Poncia Piláta, bol ukrižovaný, zostúpil k zosnulým a na Veľkú noc vstal z mŕtvych. Ešte nám vo vzduchu visia oslavy vierozvestcov Cyrila a Metoda a priamy prenos z osláv na Devíne v televízii, oproti ktorému boli priame prenosy zo spartakiády, relácia Spieva celá rodina či priamy prenos zo zjazdu KSČ úplné kunstštuky!

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, si my katolíci nedáme, a Veľký piatok, na ten nesiahneme evanjelikom, no a sviečky na dušičky zapaľujeme radi všetci, a na Nový rok neslávime len Nový rok, ale aj vznik Slovenskej republiky, a tak si tu na Slovensku jasáme, raz slávime prácu, inokedy Panenku Máriu Sedembolestnú aj skákavú, ale vtedy ideme aspoň do kostola, potom Veľký piatok, vtedy ideme do kostola tiež, na dušičky vláčime na hroby chryzantémy a ideme sa pozabíjať na cestách, aby sme ich všetky obišli… Na Sviatok práce sme obyčajne vybehli aspoň do obchodov, čo s voľnom, keď už je ôsmeho mája tiež. Oslavujme, kým je čo a za čo, a večer telka – na farme sa bezostyšne vyvaľujú ako prasce vulgárni primitívi, a dnes má tuším talent aj ten, čo vygrgá Pieseň práce, Vilo plní sny úbožiakom, vypliešťame oči na nemeckých milionárov a drhneme sa echt slovenským jedlom. Oslavujme, juch!

Jeden z našich najzaujímavejších sviatkov je Deň ústavy SR. Kvôli tomuto, mimochodom dosť trápnemu, štátnemu sviatku slovenské deti idú do školy o deň neskôr ako deti v iných krajinách v Európe. Kedysi sme sa učili básničku: „…vždy keď prvý september..“ Prvý september bol pojem. Dnes sa tam pichol Deň ústavy! Tým, že tento pochybný sviatok napadám, ju nechcem znesväcovať, božechráň! Ale čo by taký občan mal v tento deň robiť? Preštudovať si tú ústavu alebo aspoň niektoré jej časti?

Ani duchovné hodnoty si Slovač nikdy nevážila. Štokovce, vily a cesty sú vidno hneď od cesty, ale keď niekto iba premýšľa, sedí a čosi si zapisuje, považujeme ho skôr za blázna. Náš vzťah k vzdelaniu sa odzrkadľuje aj na platoch. (Odporúčam porovnať mzdu murára, plynára či elektrikára a vedeckého pracovníka trebárs v SAV. Mimochodom, odporúčam porovnať aj mzdy žien a mužov, ale to sme už tuším zašli priďaleko!) Napokon, dnes je človek rád, ak prácu má! Odporúčam neozývať sa! Sviatky by som zrušila všetky! Možno by som pridala aj pracovné soboty! A potom by som ich zrušila, a mali by sme aj zo soboty sviatok.

Národ, ktorý nevie svätiť ani nedele, si totiž nič iné nezaslúži.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #cyril a metod #štátny sviatok #Deň Ústavy SR