Ministerskí plagiátori

Vznik súčasnej českej vlády je okrem mnohých problémov poznamenaný aj plagiátorskými aférami. Najskôr padla ministerka spravodlivosti Taťána Malá (ANO). V jej diplomovej práci z roku 2011 zo štúdií práv na Paneurópskej univerzite v Bratislave našli päťpercentnú zhodu s inými prácami a v diplomovke na tému mikroklimatických podmienok v chove králikov, ktorú obhájila v roku 2005 na Mendelovej univerzite, toho bolo ešte viac.

25.07.2018 17:09
debata (7)

Potom prišiel na rad minister práce a sociálnych vecí Petr Krčál (ČSSD). Program na odhaľovanie plagiátov našiel v jeho bakalárskej práci na tému Mládež a voľný čas, ktorú napísal na Inštitúte interdiscipli­nárnych štúdií Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne roku 2007, podobnosti v 14 percentách tex­tu.

Tento týždeň nám prihral tretiu kauzu. Lubomír Metnar (nestraník za ANO) obhajoval roku 2004 na Ostravskej univerzite diplomovú prácu o kolektívnom investovaní. Podľa Českej televízie jeho text síce obsahuje zoznam použitých zdrojov, chýbajú však priebežné odkazy. Najmenej osem strán je prevzatých z knihy.

Niekomu je asi v tejto chvíli horúco, pretože téma odpisovania je závažnejšia, než sa na prvý pohľad zdá. Potreba mať vysokoškolské vzdelanie viedla k vzniku mnohých škôl s pochybnou povesťou. Vznikli, lebo bol po nich dopyt. Veľa ľudí naraz potrebovalo titul, a tak nové vysoké školy zaštítili vysokoškolskí pedagógovia z „klasických" univerzít a vysokých škôl. Niektoré z nich umožnili získať titul v rekordne krátkom čase a špekuluje sa, že niekedy dokonca nie na základe štúdia, ale za peniaze.

Okrem toho korupcia kvitne aj na tradičných vysokých školách. Niekde sa vraj dajú jednotlivé skúšky kúpiť a traduje sa, že sa nájdu i školy, kde si kúpite celé štúdium. A aby toho nebolo málo, internet sa hemží ponukami na nákup seminárnych, bakalárskych a diplomových prác. Deje sa to v dôsledku toho, že v štátnej správe vznikli nároky na vzdelanie a voľný trh na to pružne zareagoval.

Lenže to nie je všetko. Okrem toho máme celý rad študentov, ktorí jednoducho nevedia, ako sa správne taká práca píše. Ono sa to totiž v ČR zatiaľ príliš neučí ani na základných školách, kde žiaci píšu rôzne úvahy a slohy na jedno kopyto, ani na stredných školách a, žiaľ, ani na vysokých.

Ako stredoškolská pedagogička som to svojich študentov učila, a keď som potom príležitostne opravovala seminárne práce vysokoškolákom, nestačila som sa čudovať. Mnohí absolventi starej dobrej Karlovej univerzity nevedeli ani to, čo sa mi podarilo vštepiť stredoškolákom. Cítili sa urazení, keď som odhalila ich odpisovanie, a hovorili mi: „Ale ja som nevedel, že sa to nesmie, a nik mi nevysvetlil, ako to mám robiť!"

Preto som mala nesmiernu radosť, keď som zistila, že sa môj syn učí písať prácu aj s citáciami z odbornej literatúry už na druhom stupni základnej školy. Tam totiž musíme začínať vrátane vštepovania pravidiel, ako sa odborné práce píšu. Než sa však ako národ v tomto odbore vzdeláme, budeme sa periodicky baviť kauzami odpisovania ministrov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plagiátor #českí ministri #Lubomír Metnar