Šokujúci europoslanci

Kým venujeme pozornosť malej slovenskej politickej scéne, naši europoslanci a europoslankyne stihli v Bruseli hlasovať proti zdravému rozumu.

31.07.2018 16:00 , aktualizované: 07.08.2018 16:30
debata (23)

Málo sa dočítame o tom, za čo v našom mene a za naše dane naši zástupcovia v Európskom parlamente hlasujú. Kým poslanci Národnej rady majú dosah na naše životy, tí v Štrasburgu rozhodujú o záležitostiach týkajúcich sa nielen občanov EÚ, ale aj o legislatíve a stratégiách, ktoré môžu pomôcť, niekedy rovno rozhodovať, o živote ľudí za hranicami Európy.

Jednou z veľkých tém posledného obdobia boli práva žien. Nikoho neprekvapí, že proti tzv. Istanbulskému dohovoru, ktorý sa zaväzuje chrániť ich pred násilím, v roku 2017 hlasovali poslanci za KDH Miroslav Mikolášik a Anna Záborská. Pikantné je, že obaja postupovali opačne ako ich Európska ľudová strana a z tohto hľadiska sa ocitli v jej najkonzervatív­nejšom krídle. Povšimnutiahodné je aj to, že sa hlasovania zdržal predseda údajne najliberálnejšej strany na Slovensku – SaS Richard Sulík, ktorý asi tiež považuje bitie žien za národnú tradíciu hodnú jeho ochrany.

Tam sa však ultrakonzervatívne postoje nekončia. Za posledné dva roky sa v europarlamente dvakrát hlasovalo za ukončenie detských svadieb, kde sú dievčatá nútené alebo predané do zväzku so starším mužom. Raz išlo o postup EÚ proti Bangladéšu. Proti sa postavili Záborská a Mikolášik, zdržal sa europoslanec za OĽaNO Branislav Škripek, všetci traja proti odporúčaniu svojich európskych strán.

Ešte horšie vyzeralo hlasovanie zo začiatku júla o tom, či má únia pripraviť Stratégiu proti núteným detským svadbám a v tomto zmysle aj pôsobiť vo svete. Otrasný osud neplnoletých sa ročne týka približne 12 miliónov mladých dievčat, často iba dievčatiek! A kto hlasoval proti? Zase kresťanskí demokrati Záborská a Mikolášik, ako aj poslanec za SDKÚ Ivan Štefanec, fyzicky boli prítomní, no nehlasovali za Jana Žitňanská (NOVA) a Škripek (OĽaNO), všetci proti hlasu svojich eurostrán.

Už len čerešničkou na torte bolo, že predmetní kresťania Záborská a Mikolášik v máji nezahlasovali dokonca ani za rezolúciu na ochranu žien v Saudskej Arábii. Teda v krajine hádam s najspiatočníc­kejším režimom na svete, kde donedávna ženy nemohli šoférovať a kde bez súhlasu muža ani teraz ešte nemôžu nikam cestovať. Táto rezolúcia dokonca žiada ochranu kresťanov v Saudskej Arábii!

Naozaj stačí, že sú v nejakom texte spomenuté ženy, aby sa takýmto zvoleným funkcionárom zatmelo pred očami a hlasovali proti, lebo vraj ide o nejakú vymyslenú desivú „dženderideológiu“? Nie je prekvapivé, že kresťanskí fundamentalisti z KDH idú po ruke fundamentalis­tickému režimu na Arabskom polostrove, lebo keď príde na „tradičné hodnoty“ a postavenie žien, tak si rozumejú? Ako dokážu títo „veľkí“ kresťania pred sebou ospravedlniť, že v zmysle svojej politickej agendy sú schopní hlasovať proti rezolúcii, ktorou sa EÚ usiluje bojovať proti núteným svadbám malých dievčat? Kam sú až schopní zájsť v mene obrany tradičných kresťanských hodnôt"? Po obhajobu ženskej obriezky alebo mučenia?

Oprava

V článku Šokujúci europoslanci zo dňa 31. 7. 2018, ktorého autorkou je Alena Krempaská, bola uvedená nesprávna informácia.

Nepravdivé je tvrdenie autorky o tom, že poslanec Európskeho parlamentu Richard Sulík sa zdržal pri hlasovaní o prijatí Istanbulského dohovoru: „Povšimnutiahodné je aj to, že sa hlasovania zdržal predseda údajne najliberálnejšej strany na Slovensku – SaS Richard Sulík, ktorý asi tiež považuje bitie žien za národnú tradíciu hodnú jeho ochrany.“ Táto nepravdivá veta uvádza čitateľov do omylu, keďže vychádza z nesprávne interpretovaných informácií o predmetnom hlasovaní. Poslanec Richard Sulík dňa 12. 9. 2017 hlasoval v Európskom parlamente za prijatie Istanbulského dohovoru, pričom hlasovanie v prospech dohovoru vysvetlil aj vo videoblogu s názvom Hlasoval som za Istanbulský dohovor. Okrem iného sa tam vyjadril, že za mimoriadne dôležitý považuje zákaz nútených manželstiev či manželstiev detí a je proti akémukoľvek násiliu na ženách.

Za nesprávne tvrdenia sa Richardovi Sulíkovi ospravedlňujeme.
(PA)

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #domáce násilie #Istanbulský dohovor #ženská obriezka #detské sobáše #ženské práva