Gate niže členkov

Jedna kandidátka spustila pred parlamentnými voľbami na plagátoch gate až po členky. Hneď si ju každý zapamätal! Nebolo plátku, v ktorom by nezaznela zmienka o tomto hrdinskom čine. Teraz Jana Cigániková spustila iný tromf: keď chcete, milí doktori, zarábať na Západe, tak cálujte! Lebo ľud na vaše štúdium prispieva, vy zdvihnete kotvy a doma nemá kto liečiť.

03.08.2018 12:00
debata (27)

Samozrejme, že sa rozkričali všetci, čo cítia liberálne. Jane Cigánikovej a Richardovi Sulíkovi by už hlas tak či tak nedali, liberáli na čele s Martinom Poliačikom sú už dávno inde, médiá hutne živia zatiaľ neduživých progresívcov, a tak treba urobiť prieskum bojom, kde sú voľné hlasy a na čo sa chytia. Koniec koncov, Viktor Orbán tiež začínal ako liberál, dodnes to má jeho strana v názve. Počítajú sa hlasy, nie utópie.

Prezident republiky, ktorý sa chystá „prevziať moc“, tiež priostruje. Najnovšie vytiahol vietnamskú červenú kartu, lebo už nestojí ako prvý medzi rovnými na čele (mafiánskeho) štátu, ale ako líder ešte neexistujúceho telesa na čele boja proti súčasnej moci.

Piáristi skúšajú, koho nabalia na slovník ako z Palerma (mafiánsky štát). Komúny si kolíkujú pole, často zápasia o to isté publikum, treba nájsť dobrý príbeh. Keď to vyšlo v PR na prezidenta, bol by v tom čert, ak by scenár nezabral aj v parlamentných voľbách. Spin doktori sú tí istí, cieľ jasný. Talentovaní politici sa v disciplíne, ako dobyť moc, od čias Machiavelliho vzdelávajú – v Paríži vychováva budúcich lídrov elitná škola, jej úspešným produktom je súčasný francúzsky prezident. Slabí a netalentovaní politici si na pomoc privolávajú médiá, propaganda fičí, dokonca aj tá nenávisť (len už nie triedna) je ako pokropená živou vodou. „Komuniti“ jej hovoria láska, a to za každú cenu. Musia ju vyznávať všetci takú, akú si tá-ktorá komúna žiada. Lebo bude zle!

Nechcela by som žiť v ich svete. Z profesionálnej zvedavosti si ráno pootváram okná. Protivládne weby napínajú svaly, fanúšikovia ich v diskusiách pod článkami masírujú. Zápasia sem-tam s ypsilonom a ešte viac so štýlom, nejaké sú tie vety domotané, ale z dajakého dôvodu sú presvedčení, že sú elita. Možno preto, že nenachádzajú širší ohlas, a tak si myslia, že sú všetci, ktorí im nedrukujú, sprostí. Verejný priestor je otvorený, v hlavnom prúde niet nijakej prekážky, a tak hučia dolu vodou.

Spracovanie sci-fi románu H. G. Wellsa v réžii Orsona Wellsa Vojna svetov dostalo Ameriku na kolená, bol to prvý mohutný „fake“. Krátke spravodajské vstupy prerušovali bežné hudobné vysielanie. V nich sa poslucháči postupne dozvedali, že sa k našej planéte blížia kozmické lode, pristáli v New Jersey. Marťanov, ktorých lode priviezli, nie je schopná zastaviť ani armáda, ani letectvo, vznikajú prvé obete na životoch. Bolo to ako živé…

„Som nesmierne prekvapený z toho, že príbeh, ktorý poznajú deti z komiksových stripov a z množstva nadväzujúcich románov a dobrodružných príbehov, mohol mať taký okamžitý a silný účinok na poslucháčov rádia,“ komentoval to neskôr Welles. Game over.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #liberálna demokracia #Cigániková Jana #SASKA