A zase tí komunisti!

Prvým zeleným ovocím Pražskej jari bol „ďatelinový generál“. Súdruh Šejna patril k papalášom, úspešne prežil roky päťdesiate, bol by stúpal po rebríčku, keby jeho ochrancu, prezidenta Antonína Novotného, neboli reformátori striasli zo stromu. Generál Šejna na to tiež zbalil kufre a prihlásil sa v USA ako politický utečenec.

16.08.2018 08:00
debata (13)

„Tys byl Šejno generálem, a to něco znamená, vláda se tě smutně táže, kam zašmelils semena,“ spievali čundráci pri táborových ohňoch, lebo súdruh zastával v komunistickej strane vysoké funkcie, kamarátil sa so synom prezidenta Novotného, bol poslancom parlamentu, no a zároveň si dával „malé domov“, predával nejaké ďatelinové semená do družstiev a na tých zbohatol. V Amerike nikoho nezaujímali semená, ale nejaké dokumenty, ktoré tam vraj priviezol. Azyl dostal, pracoval potom pre CIA. Vietnamský súdruh mi ho pripomenul.

A ešte jednu peknú postavu mi ten vietnamský komunista pripomenul: Mathiasa Rusta. Osemnásťročný chalanisko pristál v roku 1987 so svojím športovým lietadielkom v srdci šestiny sveta, slávneho Sovietskeho zväzu, priamo na Červenom námestí. A celá tá po zuby ozbrojená ríša so všetkými svojimi tajnými službami zostala svetu na smiech.

Vietnamský komunista s dvestotisícovými hodinkami na ruke, „týpek“, akých by v Bukurešti zahraniční Rumuni defenestrovali a u nás proti nim povstávajú mladí na námestiach, z Vietnamu zdrhol a čakal v Nemecku na azyl, sledovala ho vraj po celé mesiace vietnamská tajná služba a nechal sa chytiť na stretnutí s milenkou. Ako sa to odohralo, to sa nikdy nedozvieme, aj keď šéf slovenskej tajnej služby nám ten príbeh sľubuje. Že Nemci to poskladajú. Ťažko sa dočkáme, ledaže by už tajné služby začali byť úplne verejnými.

Zo všetkých médií sa dozvedáme, že „my“ sme do príbehu tiež zapletení a „my“ by sme sa mali zodpovedať zo zločinu pred (zlyhávajúcou) tajnou službou spriatelenej mocnosti. Prvý občan štátu chodí veľvyslancovi Nemecka referovať, čo všetko podnikneme, aby sme im pomohli zistiť, v čom nemecká tajná služba zlyhala. Občan Kaliňák zachraňuje svoju reputáciu na detektore lži. Na tom istom, u toho istého odborníka, u ktorého bojoval za čistotu v politike Igor Matovič.

Ako minister a podpredseda Smeru sa tak trošku z Igora Matoviča vtedy smial. Matovič, ktorý pre neuposlúchnutie príkazu ísť na polygraf povyrážal zo svojej kandidátky osobnosti z .týždňa, konštatuje, že polygraf sa dá oklamať. Presnejšie – že bývalý minister Kaliňák to dokáže! Médiá usilovne vnášajú do diskurzu slovník z obdobia vlády Vladimíra Mečiara – únos, mečiarizmus.

A čo sa už dávno nestalo – opozícia v súvislosti s vietnamským súdruhom chváli štátny orgán (SIS). Už „vyšetrila“, že tajná služba nepochybila, otáča pozorovateľom hlavy iným Smerom. Andrej Kiska ešte predtým, ako oznámil, že chce prevziať moc, pochválil SIS v parlamente. Mal vraj od nej informácie (ktoré vraj iní ústavní činitelia nemali). Asi ich treba všetkých poslať na detektor lži – lenže čo, ak sú takí dobrí ako Kali?

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #SIS #Rober Kaliňák #kauza únosu Vietnamca