Branci v Chemnitzi

V Chemnitzi nedošlo k zrážke extrémistických táborov ani k demonštráciám „nespokojných ľudí". Protesty, ktoré sa zvrhli na násilnosti, zvolali obyčajní neonacisti. Udalosti sa dokonca nezačali ani incidentom, hádkou a bitkou s nožmi na miestnom festivale, po ktorých neskôr podľahol zraneniam Nemec kubánskeho pôvodu Daniel H.

03.09.2018 20:00
debata (141)

V ten deň unikol odfotený policajný zápis z incidentu, v ktorom boli uvedené plné mená podozrivých, ich adresy, a dokonca adresy svedkov útoku. Asi by sa neskoršie smútočné a protestné zhromaždenie neorganizovalo, ak by v zápise nebolo uvedené, že podozriví útočníci sú Iračan a Sýrčan. V okamihu sa na ten večer rozohnili neonacistické skupiny a zvolali míting v Chemnitzi.

Zamestnanec súdu, ktorý dokument odfotil a zaslal neonacistom, bol medzičasom suspendovaný. Takýto únik zo súdu je v Nemecku bezprecedentný a zjavne bol bezprecedentný aj pre zamestnanca, ktorý ho zverejnil – keď boli páchateľmi Nemci, takúto potrebu zjavne nepociťoval. Asi aj vzhľadom na to, že v Sasku kriminalita tento rok klesá. Samotné zverejnenie etnicity však stačilo na vyvolanie veľkej vlny nenávisti.

Chvíľu kolovala dokonca verzia, že obeť útoku ochraňovala ženu pred znásilnením, toto tvrdenie však polícia vyvrátila, a dokonca priateľka zabitého Daniela H. sa vyjadrila, že médiá šírením tejto neoverenej informácie nesú vinu na ďalších udalostiach.

Večer na neonacistickom zhromaždení prišlo k útokom a štvaniciam po centre mesta, kde naháňali nenemecky vyzerajúcich okoloidúcich, niekoľkí boli zranení. Nemeckom to otriaslo, z dobrých dôvodov, keďže takéto scény im pripomínajú vlastnú temnú minulosť. Väčšina Nemcov si myslí, že takíto ľudia nehovoria za nich a nikomu nie sú sympatickí samozvaní branci, ľudia, ktorí idú svojvoľne brať spravodlivosť do vlastných rúk a budú naháňať nevinných ľudí po uliciach.

Zlé svetlo to vrhá aj na políciu, ktorá inokedy zasahuje prirýchlo, ale na krajne pravicových zhromaždeniach je vždy prinajmenšom laxná. Koluje aj vtip, v ktorom šéf saskej regionálnej polície všetkých ubezpečuje, že v ten večer bol na mieste dostatok policajtov. Len niektorí tam boli v civile.

Pravdou ostáva, že v nedeľu večer pochodovali tisícky neonacistov Chemnitzom, hajlovali, vzdávali holdy Hitlerovi, ukazovali holé zadky na tú stranu, kde sa proti nim zišli tí, ktorí s takýmto bohapustým obviňovaním cudzincov nesúhlasili a nesúhlasili ani s tým, aby im mestom pochodovali násilní neonacisti. Kričali, že chcú pre „tie svine“ smrť, že sú tu na to, aby ich zabili, že sú jeden národ a tak podobne. Samozvaní obrancovia krajiny pokrikovali aj, že sú zmenou systému a demokracie.

Na tomto zhromaždení, ktoré zorganizovali neonacisti a ktoré sa takmer zvrhlo na pogrom, sa zúčastnili aj bežní občania a občianky Chemnitzu. No ľudia, ktorí sú nespokojní s ekonomickou situáciou, nezamestnanosťou, migračnou politikou alebo čímkoľvek iným, by mali vedieť, že sa zúčastnili aj na násilí, naháňaní a bití náhodných okoloidúcich a v konečnom dôsledku svojou účasťou legitimizovali neonacistov.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Neonacisti #migranti #Chemnitz