Nové možnosti

Všetkých spoluobčanov, no v prvom rade amerického prezidenta Donalda Trumpa prekvapilo, že jeho slovenský kolega Andrej Kiska podrobil kritike známe heslo šéfa Bieleho domu America First (Amerika nadovšetko)!

30.09.2018 11:00
debata (1)

Všetkých spoluobčanov, no v prvom rade amerického prezidenta Donalda Trumpa prekvapilo, že jeho slovenský kolega Andrej Kiska podrobil kritike známe heslo šéfa Bieleho domu America First (Amerika nadovšetko)!

Nášmu prezidentovi pripadalo dosť nepatričné najmä na pôde Valného zhromaždenia OSN, kde sa ľudia stretávajú, aby sa porozprávali o veľmi dôležitých problémoch. Vo vzduchu nad celým Slovenskom teraz visí otázka, či si túto pripomienku vezme Trump k srdcu, alebo nevezme.

Dá sa predpokladať, že okrem neho si to k srdcu väčšina delegátov USA nevezme, väčšina neamerických delegátov vezme. Teda úplne podobne ako všakovako rozhľadení voliči na Slovensku. Aj keď príklad, ktorý v tomto kontexte náš prezident použil, by mohol byť pre Spojené štáty nielen nesmierne poučný, no zároveň aj príťažlivý. Kiska v ňom vychádzal z presvedčenia, že „postavenie Slovenska posilňuje práve členstvo v Európskej únii“.

„My Slovensko ako veľmi úspešná krajina vidíme, že sme veľmi úspešní vďaka tomu, že sme súčasťou EÚ. Jednotný trh nám vytvára obrovské možnosti rastu a tomu vďačíme za veľa. Preto hovoriť dnes o národnom egoizme ja osobne nepokladám za správne,“ zhodnotil Kiska.

S tým sa dá iba súhlasiť. Dokáže však americký prezident pochopiť všetky možnosti, ktoré z tohto mocného upozornenia plynú? Budú azda USA uvažovať o tom, že by aj ony samé vstúpili do EÚ? Ich ekonomická situácia by sa hneď zlepšila a nepríjemný národný egoizmus by zaraz odpadol.

Treba pritom prihliadnuť i na to, že v únii bude jedno miesto onedlho voľné – práve v týchto chvíľach ho prakticky vytvárajú Angličania pomocou brexitu. Stačí, aby USA vhupli do Európy v pravej chvíli a tento lukratívny flek jednoducho obsadili.

Samozrejme, niekto by mohol namietať, že USA sú tradične v Amerike a Veľká Británia je v určitých historických obdobiach zase dosť blízko k Európe. Lenže napríklad aj francúzsky ostrov Martinik leží až kdesi v Karibiku a v EÚ sa mu pritom celkom dobre darí. Podobných lákavých príkladov by sa dalo uviesť viac.

Týmto rozhodným počinom USA by bolo navyše možné dostať do Európy aj takmer zabudnutý ostrovček Kiska, ktorý leží, zatiaľ celkom neobývaný a vcelku nepovšimnutý v amerických západných Aleutách. Teda EÚ by sa prostredníctvom neho poľahky prehupla priamo do Pacifiku. Darmo je, veď iba dobré myšlienky dokážu meniť svet správnym smerom.

Chápem, že na takéto lákavé a dôležité rozhodnutie treba štátnický nadhľad, ktorý však nám na Slovensku nikdy nechýba. Jediný problém, ktorý by mohol nastať, je otázka, čo s oným praktickým a populárnym heslom samým. Pravdepodobne to vyrieši život. Prípadne nejaká nová, dobrá a šikovná Európska komisia. Hádam ho postačí len iba trochu prehodnotiť – netreba sa hneď vzdať.

Ako svojho času povedal slávny francúzsky letec a spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry: „Ak človek vo svojej podkrovnej komôrke prechováva túžbu, ktorá je dostatočne silná, zapáli zo svojej podkrovnej komôrky celý svet.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Donald Trump #America First #národný egoizmus