Z bojov o Najvyšší súd

Pokusy o znásilnenie sú čerešničkou na torte. Nominant na sudcu Najvyššieho súdu USA Brett Kavanaugh je problém, lebo je to Trumpov človek do špiku kostí.

03.10.2018 10:00
debata (3)

Keď v júli americký prezident oznámil, že navrhuje na Najvyšší súd Kavanaugha, mnohým sa určite obrátili žalúdky. Už samotný fakt, že ho menuje Donald Trump, neveští o charaktere tohto človeka nič dobré. V tom čase už mali republikánski senátori k dispozícii list od Christine Fordovej, v ktorom ho obviňuje z pokusu o znásilnenie. Zmietali to zo stola, až kým sa text nedostal do novín.

Kavanaughovi odporcovia však neargumentujú len tým, ako sa správa k ženám, ale aj tým, akým je sudcom. Kde začať? Bývalý poradca Georgea W. Busha vo všeobecnosti takmer vždy rozhodoval tak, aby to vyhovovalo korporáciám. V sporoch vystupoval proti štátnej správe až tak spoľahlivo, že po jeho nominácii cirkuloval medzi podnikateľskou elitu naradostený list, podľa ktorého Kavanaugh až 75-krát zvrátil predchádzajúce rozsudky a rozhodol proti vládnym agentúram v prospech biznisu.

V kauze chybnej kolennej náhrady, ktorú federálna agentúra na kontrolu liekov zakázala, zvrátil rozhodnutie v prospech farmaceutického koncernu a náhrada sa veselo predáva ďalej. Nikoho neprekvapí, že je proti regulácii obchodu so strelnými zbraňami. Keď išlo o neutralitu internetu a ochranu dát užívateľov, Kavanaugh bol jediný proti. V procese s vládnou agentúrou ochrany životného prostredia rozhodol, že nie je robotou tejto agentúry manažovať také záležitosti ako regulovanie znečisťovania, ktoré prechádza cez hranice viacerých štátov.

Pomáhal legislatíve, ktorou sa v roku 2016 postupne obmedzoval prístup k volebnému právu. Vždy rozhodoval tak, aby sa nebránilo veľkým súkromným donorom podporovať politické strany, čím si korporácie platia kandidátov a znemožňujú férovú volebnú súťaž. V súkromí sa vyjadril, že je proti právam žien, čo skutočne necháva otvorenú otázku, či nebude hlasovať za obmedzenie prístupu k interrupciám. Je proti existencii odborov a práva zamestnancov považuje za ohrozovanie biznisu.

V 87 percentách svojich prípadov rozhodol proti verejnému záujmu. Korporácie sa naňho mohli spoľahnúť v oblastiach ako práva zamestnancov, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia či porušovanie ľudských práv políciou. V 95 percentách prijal verdikty proti ochrane ohrozených zvieracích druhov. Ako uvádza autor právnej analýzy Kavanaughových rozhodnutí, fascinujúca je konzistnentosť jeho konania ako sudcu v prospech korporácií v porovnaní s nekonzisten­tnosťou odôvodnení, prečo zaujal také postoje.

Kavanaugh sa rezolútne stavia proti možnosti stíhať prezidenta, s najväčšou pravdepodobnosťou by zatrhol FBI vyšetrovanie Trumpa. Je teda priezračné, prečo sa nominantom vôbec stal. S jeho účasťou budú mať na súde konzervatívci väčšinu, piati proti štyrom.

Napriek tomu, že tento človek tam nemá čo robiť, senátny výbor ho odporučil Kongresu na vymenovanie. Stoličku však ešte zďaleka nemá istú. Ak ho teraz nevymenujú a v najbližších voľbách vyhrajú demokrati, po boji o Najvyšší súd sa začne boj za odvolanie Trumpa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Najvyšší súd #Donald Trump #Brett Kavanaugh